Creţu: Oficialii britanici confirmă teama de menţinere a restricţiilor pentru români şi după 2013

Eurodeputatul PSD Corina Creţu afirmă că declaraţiile oficialilor britanici privind blocarea imigranţilor din state membre UE confirmă temerile privind menţinerea restricţiilor pentru cetăţenii români şi după decembrie 2013, când este termenul limită pentru acestea.

443 afișări
Imaginea articolului Creţu: Oficialii britanici confirmă teama de menţinere a restricţiilor pentru români şi după 2013

Creţu: Oficialii britanici confirmă teama de menţinere a restricţiilor pentru români şi după 2013 (Imagine: Shutterstock)

Creţu a transmis şi o sesizare Comisiei Europene cu privire la declaraţiile premierului David Cameron şi ale ministrului britanic de Interne referitoare la posibilitatea introducerii controlului la graniţe pentru a bloca afluxul de imigranţi din unele state membre UE, potrivit unui comunicat transmis MEDIAFAX.

"Sunt o confirmare a temerilor noastre în legătură cu menţinerea restricţiilor pentru cetăţenii români şi după expirarea termenului-limită pentru blocarea accesului liber pe piaţa muncii", a declarat Corina Creţu.

Ea a amintit că de la sfârşitul anului viitor românii şi bulgarii ar trebui să beneficieze, conform tratatelor de aderare la UE, de libera circulaţie pe piaţa muncii în toate statele membre.

"E un atac direct împotriva uneia din libertăţile fundamentale pe care se întemeiază edificiul comunitar, încă de la Tratatul fondator din 1957. Libertatea de mişcare pentru cetăţenii români în cadrul Uniunii a fost îngrădită, din 2007 încoace, în majoritatea statelor vestice, prin intermediul barierelor impuse accesului pe piaţa muncii. Amânările repetate tind acum să se permanentizeze, prin excluderea posibilităţii ca românii şi bulgarii să acceadă în rândul europenilor cu drepturi depline", a atras atenţia Creţu, în interpelarea adresată Comisiei Europene.

Eurodeputatul PSD a subliniat că este incorectă şi lipsită de orice argumente invocarea riscului amplificării imigraţiei economice. "Periodic, Marea Britanie se confruntă cu un val de alarmism privind aşa-zisul pericol est-european. Experienţa post-aderare în cazul României şi Bulgariei şi concluziile Comisiei Europene în acest sens contrazic asemenea false temeri", a precizat Creţu, vicepreşedinte al grupului socialist de la PE.

Potrivit acesteia, orice discuţie despre reintroducerea vizelor pentru cetăţenii unor state membre înseamnă întoarcerea spatelui nu doar principiilor fundamentale ale UE, ci şi realităţii din Marea Britanie şi alte state occidentale, în care exponenţii curentului eurosceptic acuză pe nedrept cele mai noi membre ale Uniunii, pentru a ascunde eşecul evident al integrării imigranţilor din afara UE.

Corina Creţu a precizat că va solicita Grupului Socialist să adopte o poziţie oficială faţă de intenţia perpetuării unor măsuri abuzive şi discriminatorii împotriva cetăţenilor români şi bulgari.

"Cred că e momentul să avem o dezbatere deschisă şi tranşantă, inclusiv în plenul Parlamentului Britanic, cu privire la ameninţările premierului David Cameron de a renegocia relaţia Marii Britanii cu UE, opunând proiectului federal ideea de mai puţină Europa", a concluzionat europarlamentarul PSD.

Ministrul britanic de Interne, Theresa May, a declarat că Londra ar putea introduce măsuri pentru a bloca afluxul de imigranţi din unele state membre UE, cel mai probabil România şi Bulgaria. Într-un interviu acordat publicaţiei The Sunday Times, Theresa May s-a declarat îngrijorată de impactul asupra economiei britanice al unui nou val de imigranţi. Ea susţine că directiva UE privind libertatea de circulaţie, care garantează dreptul celor 500 de milioane de cetăţeni europeni să călătorească liber în cadrul Uniunii, ar trebui revizuită.

Premierul Marii Britanii, David Cameron, a confirmat că Londra ar putea impune restricţii imigranţilor din unele state europene, după ce ministrul de Interne a evocat această idee, iar presa a speculat că ar fi vorba de România şi Bulgaria, informează BBC News online.

David Cameron consideră "corect" ca directiva UE privind libertatea de circulaţie să fie inclusă în planul de revizuire a "competenţelor" europene. "Cred că este absolut corect să analizăm echilibrul competenţelor, să examinăm fiecare domeniu şi să vedem ce este în interesul Marii Britanii", a spus Cameron.

Premierul conservator a evocat şi perspectiva unui referendum privind relaţia Marii Britanii cu UE, însă a părut să respingă ideea unei întrebări directe privind apartenenţa ţării la UE. În plus, Cameron ameninţă că poate folosi dreptul de veto pentru a bloca adoptarea bugetului Uniunii Europene.

Guvernul Marii Britanii nu a făcut nicio solicitare Comisiei Europene pentru modificarea dreptului la libera circulaţiei a forţei de muncă în cadrul UE, a declarat luni Jonathan Todd, purtătorul de cuvânt al comisarului european pentru piaţa de muncă, afaceri sociale şi incluziune, Lazslo Andor.

"Dreptul la libera circulaţie este în Tratatul UE din 1957 şi, din câte cunosc eu, Guvernul Marii Britanii nu a făcut nicio solicitare pentru revizuirea Tratatului în vederea modificării dreptului la libera circulaţie a forţei de muncă", a declarat Todd în briefingul zilnic de presă de la Bruxelles, răspunzând unei întrebări a jurnaliştilor.

MAE român a informat luni că este preocupat de recentele declaraţii ale unor lideri de la Londra, dar şi faţă de "dificultăţile persistente şi tot mai numeroase întâmpinate de cetăţenii români în exercitarea libertăţii de circulaţie" în Regatul Unit, adăugând că situaţia a fost semnalată şi CE.

"Ministerul Afacerilor Externe a luat notă cu preocupare de recentele declaraţii ale unor lideri marcanţi din Marea Britanie referitoare la posibilitatea impunerii unor măsuri de control al mobilităţii cetăţenilor din unele state europene după 2014. În acest context, secretarul de stat Luminiţa Odobescu va avea astăzi, 8 octombrie 2012, o întrevedere cu ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, cu scopul de a transmite preocuparea părţii române faţă de aceste ultime declaraţii, precum şi faţă de dificultăţile persistente şi din ce în ce mai numeroase întâmpinate de cetăţenii români în exercitarea libertăţii de circulaţie în Regatul Unit", se afirmă într-un comunicat de presă transmis de MAE.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici