Criminalul de război John Demjanjuk, fost gardian de lagăr nazist, a murit

Fostul gardian al unui lagăr de exterminare John Demjanjuk, condamnat în 2011 la cinci ani de închisoare, a decedat, a anunţat sâmbătă poliţia germană, confirmând informaţiile difuzate de postul de radio public din Bavaria.

264 afișări
Imaginea articolului Criminalul de război John Demjanjuk, fost gardian de lagăr nazist, a murit

Fostul gardian de lagăr nazist John Demjanjuk a decedat (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Demjanjuk, în vârstă de 91 de ani, condamnat de justiţia germană care a decis că a fost gardian în lagărul Sobibor (Polonia), unde au murit peste 27.000 de persoane, a decedat într-un azil din regiunea Rosenheim, în Bavaria, potrivit postului de radio.

La încheierea procesului, care a durat 18 luni, tribunalul din Munchen (sud) a apreciat în mai 2011 că acest apatrid de origine ucraineană a fost gardian la lagărul Sobibor, aflat în prezent în Polonia, timp de şase luni în 1943, când 27.900 de evrei, în special olandezi, au fost exterminaţi.

Acuzatul a fost însă eliberat, după ce a petrecut doi ani în închisoare înaintea şi în timpul procesului. Potrivit justiţiei, Demjanjuk nu prezenta niciun pericol şi nu risca să se sustragă justiţiei din cauza vârstei şi a statutului de apatrid care îl împiedica să părăsească Germania.

Demjanjuk, care a fost expulzat în urmă cu doi ani din Statele Unite, unde locuia din anii '50, după o lungă bătălie juridică centrată pe sănătatea sa, a asistat la dezbateri pe targă sau în scaun rulant.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici