Critici ale unor membri ai juriului Festivalului de Film de la Berlin după retragerea unor invitaţii

Doi membri ai juriului Festivalului de Film de la Berlin au criticat joi decizia de a retrage invitaţiile unor politicieni de dreapta, unul dintre ei sugerând că evenimentul ar fi putut ”să le lărgească orizonturile” celor în cauză.

372 afișări
Imaginea articolului Critici ale unor membri ai juriului Festivalului de Film de la Berlin după retragerea unor invitaţii

Critici ale unor membri ai juriului Festivalului de Film de la Berlin după retragerea unor invitaţii

Cinci membri ai partidului Alternativa pentru Germania (AfD) au fost invitaţi la ceremonia de deschidere de joi, alături de alţi politicieni. Însă organizatorii au retras invitaţiile săptămâna trecută, după ce s-a aflat că membri ai partidului ar fi discutat despre deportări ale minorităţilor etnice în cadrul unei reuniuni secrete, scrie Reuters.

Regizorul german Christian Petzold, al cărui film Afire a câştigat anul trecut Marele Premiu al juriului, şi actriţa italiană Jasmine Trinca au declarat că această decizie nu a dus la o discuţie deschisă.

"Nu suntem laşi", a declarat Petzold la o conferinţă de presă de prezentare a juriului. "Dacă nu putem suporta cinci membri ai AfD ca parte a publicului, vom pierde lupta noastră."

”Cei cinci politicieni ar fi putut să stea în public, să urmărească operele cinematografice alese la Berlinală pentru a reprezenta acest moment şi această perioadă din viaţă şi să-şi lărgească perspectivele”, a spus, la rândul său, Trinca.

Katrin Brinker, liderul AfD din Berlin, a cărei invitaţie a fost anulată, a declarat că decizia arată că festivalul ”a cedat presiunilor activiştilor culturali”. "Marginalizează, stigmatizează şi refuză reprezentanţilor aleşi în mod democratic ai AfD aceleaşi drepturi pe care le acordă celorlalţi", a spus Brinker într-un videoclip pe pagina sa de Facebook.

AfD este un partid care s-a declarat contra migranţilor şi care se prezintă ca un administrator al culturii germane tradiţionale şi ca o voce a celor care se simt ignoraţi de clasa politică.

Festivalul de Film de la Berlin se desfăşoară în perioada 15-25 februarie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici