Criza Brexit: Franţa cere Marii Britanii argumente clare pentru amânarea ieşirii din UE

Marea Britanie trebuie să ofere argumente clare pentru a obţine amânarea producerii Brexit după 31 octombrie, a afirmat vineri seară un oficial din cadrul Preşedinţiei Franţei citat de agenţia de presă Reuters.

1405 afișări
Imaginea articolului Criza Brexit: Franţa cere Marii Britanii argumente clare pentru amânarea ieşirii din UE

Criza Brexit: Franţa cere Marii Britanii argumente clare pentru amânarea ieşirii din UE

"Franţa vrea o amânare justificată şi proporţionată. Cu toate acestea, deocamdată nu avem nimic de acest fel", a declarat un oficial de la Palatul Élysée.

"Trebuie să le arătăm britanicilor că depinde de ei să clarifice situaţia şi că acordarea unei amânări nu este ceva garantat", a precizat oficialul francez.

Administraţia Emmanuel Macron probabil speră ca presiunile asupra Guvernului Boris Johnson să genereze alegeri anticipate sau chiar un nou referendum privind apartenenţa Marii Britanii la Uniunea Europeană. Liderii celor 27 de state europene au exprimat susţinere pentru amânarea Brexit după data de 31 octombrie, dar nu au stabilit încă pentru cât timp.

Boris Johnson, premierul Marii Britanii, a declarat joi seară că va propune Parlamentului organizarea unui scrutin parlamentar anticipat în decembrie, în efortul de a depăşi criza Brexit. Alegerile anticipate pot fi convocate doar de Camera Comunelor, printr-o decizie luată cu două-treimi din voturi. Partidul Laburist (opoziţie) condiţionează susţinerea pentru convocarea unui scrutin parlamentar anticipat de amânarea Brexit. Opoziţia ar putea solicita şi un nou referendum pe tema apartenenţei Marii Britanii la UE. Boris Johnson poate forţa convocarea alegerilor prin majoritate simplă dacă demisionează, dar se teme că, în contextul crizei politice, opoziţia ar putea obţine suficiente voturi pentru a forma un alt guvern fără organizarea de alegeri.

Până acum, Boris Johnson, aflat la conducerea unui Guvern minoritar, insista pentru retragerea Marii Britanii din UE pe 31 octombrie. Parlamentul britanic a adoptat o lege care interzice un Brexit fără acord. În plus, Camera Comunelor a aprobat un amendament introdus de parlamentarii Oliver Letwin (independent) şi Hilary Benn (laburist) care prevede ca decizia finală a Camerei Comunelor privind Acordul Brexit să fie luată abia după adoptarea legislaţiei definitive prevăzută de acest tratat. Adoptarea legislaţiei asociate Acordului Brexit va dura cel puţin câteva luni. La rândul său, Parlamentul European a anunţat că nu va ratifica Acordul Brexit până când documentul nu va fi aprobat de Camera Comunelor.

Pentru a obţine transpunerea rapidă a legislaţiei, Boris Johnson propunea un calendar de proceduri parlamentare de trei zile. Marţi seară, Camera Comunelor a aprobat în principiu proiectul care prevede iniţierea procedurilor pentru transpunerea în legislaţie a Acordului Brexit, dar a respins planul lui Boris Johnson de adoptare a legislaţiei în doar trei zile. Practic, Camera Comunelor s-a pronunţat în favoarea continuării (în a doua lectură) a procedurii de aprobare a Acordului, care va ajunge în comisiile parlamentare de profil şi ar putea suferi amendamente înainte de votul final. Ulterior, proiectul de acord va ajunge în Camera Lorzilor. Aprobarea definitivă poate avea loc doar după ce ambele Camere parlamentare acceptă o formă unitară şi după ce prevederile aferente tratatului sunt transpuse în legislaţie prin dezbaterea şi votul pe articole. Dacă va suferi modificări substanţiale în Parlamentul britanic, proiectul de Acord Brexit riscă să nu mai fie acceptat de Uniunea Europeană.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici