Criză deschisă între Columbia şi statele învecinate

Guvernul venezuelan a ordonat "expluzarea imediată de pe teritoriul naţional a ambasadorului Columbiei şi personalului diplomatic al ambasadei columbiene la Caracas", a anunţat luni Ministerul venezuelan de Externe într-un comunicat.

39 afișări
Imaginea articolului Criză deschisă între Columbia şi statele învecinate

Criză deschisă între Columbia şi statele învecinate (Sursa: Mediafax Foto)

Autorităţile venezuelene îşi justifică decizia în numele "apărării suveranităţii ţării şi poporului", în urma unui raid columbian efectuat în Ecuador, împotriva gherilelor FARC.

După această incursiune, care a declanşat o criză deschisă între Columbia şi statele învecinate, Venezuela a decis duminică să îşi închidă ambasada de la Bogota.

Guvernul de la Caracas a decis închiderea frontierei dintre Columbia şi Venezuela, a anunţat marţi ministrul venezuelan al Agriculturii, Elias Jaua.

"Am luat unele măsuri, inclusiv închiderea frontierei", a afirmat Jaua.

Ecuadorul a anunţat la rândul său suspendarea relaţiilor diplomatice cu Columbia.

"În faţa succesiunii evenimentelor şi a acuzaţiilor neamicale şi în conformitate cu Convenţia de la Viena din 1961 privind relaţiile diplomatice, Guvernul ecuadorian a hotărât întreruperea relaţiilor diplomatice cu Guvernul Columbiei, începând de luni", se arată într-un mesaj transmis de la Quito.

În acest mesaj diplomatic, Guvernul de la Quito "respinge ferm" acuzaţiile comandantului poliţiei columbiene, generalul Oscar Naranjo, privind legăturile guvernului lui Rafael Correa cu mişcarea FARC.

"Acuzaţiile nefondate constituie o tentativă deliberată de deviere a atenţiei de la încălcarea (de către Columbia) a suveranităţii teritoriale ecuadoriene", se arată în comnicat.

Luni autorităţile columbiene au acuzat Ecuadorul că întreţine legături cu gherilele Forţelor Armate Revoluţionare Columbiene (FARC), numindu-l în special pe preşedintele Correa.

Duminică seara, preşedintele ecuadorian Rafael Correa anunţase deja într-o intervenţie televizată expulzarea ambasadorului columbian din Quito şi mobilizarea trupelor sale la frontiera columbiană.

Correa, care trimisese duminică o comisie ministerială de anchetă la locul confruntărilor în regiunile ecuadoriene unde a fost ucis sâmbătă Raul Reyes, un lider important al FARC, a calificat drept "minciună" versiunea susţinută de preşedintele columbian Alvaro Uribe, care a prezentat operaţiunea ca o acţiune de represalii.

Correa acuzase militarii columbieni de "asasinat" şi şi-a exprimat dorinţa ca liderii internaţionali să condamne această "încălcare a suveranităţii ţării" sale.

În cursul serii de luni, preşedintele Correa a confirmat la Quito întreruperea relaţiilor diplomatice cu Columbia şi a anunţat că va începe marţi un turneu care va include Brazilia şi Venezuela, pentru a obţine sprijin internaţional în această criză gravă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici