CRIZA din Catalonia: Premierul Carles Puigdemont refuză să dea explicaţii pe tema independenţei în faţa Senatului Spaniei

Şeful executivului Cataloniei, Carles Puigdemont, a refuzat invitaţia de a se adresa Senatului Spaniei pentru a explica demersul privind independenţa regiunii autonome, a anunţat miercuri un purtător de cuvânt al guvernului catalan, relatează site-ul agenţiei The Associated Press.

1091 afișări
Imaginea articolului CRIZA din Catalonia: Premierul Carles Puigdemont refuză să dea explicaţii pe tema independenţei în faţa Senatului Spaniei

CRIZA din Catalonia: Premierul Carles Puigdemont refuză să dea explicaţii în faţa Senatului Spaniei

"Carles Puigdemont nu se va prezenta nici joi, nici vineri în Senat", a precizat Jordi Turull, argumentând decizia pe baza faptului că guvernul spaniol şi-a anunţat deja intenţia de a impune un control direct asupra regiunii autonome, prin activarea Articolului 155 din Constituţia Spaniei.

Tot miercuri, vicepremierul Cataloniei, Oriol Junqueras, a declarat că guvernul de la Madrid "nu oferă nicio altă opţiune" pentru autorităţile catalane decât să continue demersurile pentru proclamarea unei noi republici.

"Partidul nostru (n.a. - Stânga Republicană) trebuie să lucreze pentru construirea unei republici, pentru că noi înţelegem că există un mandat democratic pentru o astfel de republică. Guvernul spaniol nu ne oferă altă opţiune", a spus Junqueras.

Guvernul Cataloniei a contestat la Curtea Constituţională şi la Curtea Supremă decizia premierului spaniol Mariano Rajoy de a înlătura din funcţie toţi membrii executivului regional şi de a organiza alegeri anticipate în termen de şase luni.

Senatul Spaniei este aşteptat să aprobe, vineri, planul lui Rajoy, în urma căruia executivul de la Barcelona va acţiona strict în baza directivelor primite de la guvernul de la Madrid. Formaţiunea conservatoare Partidul Poporului, condusă de către Mariano Rajoy, deţine majoritatea în Senat.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici