CRIZA DIN SIRIA: Regimul de la Damasc a cerut oficial aderarea la Convenţia pentru interzicerea armelor chimice

Naţiunile Unite au primit cererea Siriei de aderare la Convenţia Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice, anunţă purtătorul de cuvânt al ONU.

982 afișări
Imaginea articolului CRIZA DIN SIRIA: Regimul de la Damasc a cerut oficial aderarea la Convenţia pentru interzicerea armelor chimice

Siria a cerut oficial aderarea la Convenţia pentru interzicerea armelor chimice (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"În urmă cu câteva ore, am primit un document din partea Guvernului sirian în vederea aderării la Convenţia pentru interzicerea armelor chimice; analizăm cererea", a declarat un purtător de cuvânt al Naţiunilor Unite, Farhan Haq.

"În urmă cu câteva ore, am primit un document din partea Guvernului sirian în vederea aderării la Convenţia pentru interzicerea armelor chimice; analizăm cererea", a declarat un purtător de cuvânt al Naţiunilor Unite, Farhan Haq.

Oficialul ONU a precizat că aderarea la acest tratat necesită "anumite proceduri", care vor dura câteva zile.

Convenţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (CIAC), semnată în ianuarie 1993 la Paris şi întrată în vigoare în aprilie 1997, interzice fabricarea, stocarea şi utilizarea armelor chimice. Aplicarea Convenţiei este supravegheată de Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), cu sediul la Haga.

Preşedintele Siriei, Bashar al-Assad, a confirmat joi că intenţionează să plaseze sub control internaţional arsenalul chimic sirian, conform unui interviu acordat unui post de televiziune rus. "Siria va trimite Naţiunilor Unite documente, în vederea semnării unui acord privind armele chimice", a declarat liderul sirian.

Siria anunţase de marţi că este pregătită să prezinte arsenalul chimic comunităţii internaţionale şi să înceteze fabricarea acestui tip de armament, fără însă a vorbi de distrugerea armamentului neconvenţional. Rusia, principalul aliat al Siriei pe scena internaţională, propune plasarea arsenalului chimic sirian sub control internaţional şi distrugerea acestuia. Siria a acceptat planul, pentru a evita o eventuală intervenţie militară occidentală.

Marea Britanie, Franţa şi Statele Unite intenţionează să prezinte în Consiliul de Securitate al ONU o rezoluţie pe tema situaţiei din Siria, în contextul planului rus privind arsenalul chimic sirian. Premierul britanic, David Cameron, a insistat pentru fixarea unui calendar pentru distrugerea armelor chimice din Siria.

Statele Unite şi alte ţări occidentale atribuie regimului sirian presupusul atac cu arme chimice comis pe 21 august la periferia Damascului, Washingtonul anunţând că incidentul s-a soldat cu aproximativ 1.400 de morţi.

Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent şi un conflict militar între forţele opoziţiei şi serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad. Bilanţul violenţelor este, potrivit estimărilor ONU, de peste 100.000 de morţi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici