CRIZA DIN UCRAINA: Cel puţin nouă militari ucraineni, ucişi în atacuri comise de separatişti proruşi. Alţi 20 au fost răniţi

Cel puţin nouă militari ucraineni au fost ucişi, iar alţi aproximativ 20 au fost răniţi joi, în atacuri comise de către separatişti proruşi în cea mai sângeroasă zi pentru armata ucraineană de la declanşarea, la începutul lui aprilie, a operaţiunii vizând preluarea controlului asupra estului ţării.

3652 afișări
Imaginea articolului CRIZA DIN UCRAINA: Cel puţin nouă militari ucraineni, ucişi în atacuri comise de separatişti proruşi. Alţi 20 au fost răniţi

Cel puţin nouă militari ucraineni, ucişi în atacuri comise de separatişti proruşi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Aceste atacuri, care s-au soldat, de asemenea, cu aproximativ 20 de răniţi, în regiunile Doneţk şi Lugansk, au fost comise cu trei zile înaintea unui scrutin prezidenţial considerat crucial pentru viitorul ţării, după şase luni de criză politică ce au condus ţara în pragul unui război civil şi unei împărţiri.

"Potrivit primelor informaţii, opt militari ucraineni au fost ucişi, iar 17 răniţi în confruntări armate lângă Volnovaha", în regiunea Doneţk, a declarat pentru AFP Bogdan Senk, un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării.

În alt atac, lângă Rubijne, în regiunea Lugansk, un militar a fost ucis, iar alţi doi au fost răniţi după ce "terorişti", termenul folosit de către autorităţile de la Kiev pentru a-i desemna pe separatiştii înarmaţi, au deschis focul asupra unui convoi militar.

Atacul de lângă Volnovaha a fost comis în noaptea de miercuri spre joi, la un baraj de control instalat de către armata ucraineană. Tot potrivit Ministerului Apărării, separatiştii au atacat cu mortiere şi grenade, aruncând în aer un vehicul.

Armata a lansat pe 13 aprilie o operaţiune militară cu scopul de a prelua controlul asupra regiunilor Doneţk şi Lugansk, aflate în mare parte sub controlul separatiştilor, care şi-au proclamat suveranitatea în urma unor referendumuri privind independenţa.

De mai multe zile, pe "frontul de est" se înregistra o acalmie, în urma violenţelor de la începutul săptămânii, când a fost ucis un militar ucrainean.

Potrivit ONU, cel puţin 127 de persoane - militari ucraineni, separatişti proruşi şi civili - au fost ucise în "confruntări violente" în perioada 13 aprilie-16 mai.

Preşedintele interimar ucrainean Oleksandr Turcinov, însoţit de miniştrii de Interne şi al Apărării, a efectuat miercuri, pentru prima dată, o vizită în apropiere de Slaviansk, unul dintre bastioanele rebelilor în estul ţării, un oraş încercuit de către armată. Locuitorii din est "încep să înţeleagă că teroriştii separatişti conduc regiunea către prăpastie", a declarat Turcinov.

Pentru a asigura buna desfăşurare a scrutinului de duminică, Kievul a anunţat mobilizarea a aproximativ 55.000 de poliţişti şi 20.000 de voluntari. Separatiştii de la Lugansk şi Doneţk au ameninţat că vor împiedica desfăşurarea scrutinului în estul ţării, unde aproximativ două milioane de alegători ar putea să întâmpine dificultăţi în a-şi exprima votul.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici