CRIZA DIN UCRAINA: Merkel exercită presiuni asupra lui Ianukovici să accepte un ajutor UE în dialogul cu opoziţia

Cancelarul german Angela Merkel a exercitat joi presiuni asupra preşedintelui ucrainean Viktor Ianukovici să accepte o susţinere europeană în dialogul cu opoziţia, într-un comunicat dat publicităţii la Berlin, în contextul intensificării violenţelor la Kiev.

355 afișări
Imaginea articolului CRIZA DIN UCRAINA: Merkel exercită presiuni asupra lui Ianukovici să accepte un ajutor UE în dialogul cu opoziţia

Angela Merkel (Imagine: Octav Ganea/ Arhiva Mediafax Foto)

Cancelarul l-a sunat joi dimineaţa pe preşedinte şi l-a "sfătuit apăsat" să accepte o ofertă din partea UE pentru "susţinerea unui dialog între Guvern şi opoziţie", se arată în comunicatul publicat de Cancelarie.

"Orice manevră în vederea câştigării de timp nu va face altceva decât să intensifice conflictul şi va genera riscuri imprevizibile", a apreciat ea.

Merkel a "condamnat cu forţă escaladarea recentă" a violenţei.

"Toate părţile este necesar să se distanţeze de violenţă şi să aplice armistiţiul decis. Principala responsabilitate din acest punct de vedere revine conducerii statului", a subliniat ea.

"Numai discuţii cu rezultate concrete şi rapide cu privire la alcătuirea Guvernului şi reforme constituţionale oferă o şansă soluţionării durabile a conflictului", a apreciat Merkel, subliniind că "UE, Germania şi alţi parteneri sunt pregătiţi să susţină discuţii între Guvern şi opoziţie".

Cu scopul de a spori presiunea asupra Kievului, miniştrii de Externe UE urmau să se întâlnească joi după-amiaza la Bruxelles, în contextul în care violenţele s-au intensificat joi dimineaţa la Kiev, în pofida prezenţei şefilor diplomaţiilor germană, franceză şi poloneză.

UE studiază un embargo asupra armamentului şi materialului destinate reprimării, pe lângă sancţiuni ţintite împotriva celor care se fac vinovaţi de violenţele din Ucraina, au anunţat joi surse diplomatice.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici