Criză în Cuba: Havana anunţă întreruperi de curent şi anulează un carnaval

Conducerea de la Havana anunţă întreruperi de curent şi anulează carnavalul, pe măsură ce criza energetică a ţării se adânceşte, potrivit Reuters.

386 afișări
Imaginea articolului Criză în Cuba: Havana anunţă întreruperi de curent şi anulează un carnaval

Hepta

Capitala cubaneză Havana va începe să restricţioneze furnizarea de energie electrică în luna august. De asemenea, autorităţile au anulat carnavalul tradiţional, a anunţat sâmbătă presa de stat.

Capitala, unde locuieşte o cincime din populaţia de 11,2 milioane a Cubei şi centrul activităţii economice din ţară, a fost scutită de întreruperile zilnice de energie electrică de patru sau mai multe ore pe care restul insulei le suportă de luni de zile.

Penele de curent au declanşat câteva proteste locale în această vară, iar în urmă cu un an, în iulie, a fost o zi de tulburări fără precedent în întreaga ţară.

Autorităţile au stabilit că în cele şase departamente din Havana va fi întreruptă energia electrică la fiecare trei zile, în orele de vârf, potrivit cotidianului local al Partidului Comunist, Tribuna de la Havana.

Penele de curent reflectă o criză economică tot mai profundă, care a început din cauza sancţiunilor dure ale SUA impuse în 2019 şi s-a agravat cu ca urmare a pandemiei şi a războiului din Ucraina.

În ultimii doi ani, cubanezii s-au confruntat cu penuria de alimente şi medicamente, cu cozi lungi la magazine, cu preţuri ridicate şi probleme de transport. Întreruperile de curent nu au făcut decât să sporească frustrarea populaţiei. Începând din octombrie, anul trecut, peste 150.000 de cubanezi au plecat din ţară încercând să intre în SUA şi în alte ţări.

„Acesta este momentul să ne arătăm solidaritatea şi să contribuim pentru ca restul Cubei să sufere mai puţin din cauza penei de curent nedorite", a declarat liderul Partidului Comunist din Havana, Luis Antonio Torres, citat de Tribuna.

Torres şi alţi participanţi la reuniune au insistat că acţionează din solidaritate cu compatrioţii cubanezi, nu din necesitate, şi au anunţat alte măsuri care privesc industria şi turismul.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici