CRIZA NORD-COREEANĂ: Hotărârea luată de sud-coreeni, după ce Phenianul a respins negocierile privind Kaesong. "Suntem consternaţi"

Un prim grup de 11 muncitori sud-coreeni a părăsit sâmbătă complexul industrial de la Kaesong, situat pe teritoriul nord-coreean, iar un al doilea convoi de alte 116 persoane urma să plece ulterior către Coreea de Sud, a anunţat Guvernul de la Seul.

561 afișări
Imaginea articolului CRIZA NORD-COREEANĂ: Hotărârea luată de sud-coreeni, după ce Phenianul a respins negocierile privind Kaesong. "Suntem consternaţi"

CRIZA NORD-COREEANĂ: Hotărârea luată de sud-coreeni, după ce Phenianul a respins negocierile privind Kaesong. "Suntem consternaţi"

Restul de 48 de persoane - funcţionari care administrează complexul, ingineri în telecomunicaţii şi electricieni - urmează să se retragă luni, potrivit Ministerului sud-coreean pentru Unificare.

Retragerea face să planeze îndoiala asupra viitorului acestui complex industrial, ultimul simbol al eforturilor de apropiere între cele două Corei.

Întreprinderile sud-coreene instalate în complex şi-au exprimat consternarea faţă de această evacuare, hotărâtă vineri de autorităţile de la Seul, după ce Coreea de Nord a respins un ultimatum sud-coreean privind deschiderea unor negocieri.

"Suntem consternaţi de decizia bruscă a Guvernului de a se retrage de la Kaesong. Suntem îngrijoraţi de consecinţele posibile ale acestei închideri", a declarat pentru presă, la Paju, un reprezentant al celor 123 de firme sud-coreene din complex..

"Este regretabil că nu a existat nicio consultare prealabilă cu noi. Deşi anumite întreprinderi au opinii divergente cu privire la oportunitatea acceptării acestei decizii bruşte, noi am decis să o respectăm, deoarece este o decizie a Guvernului", a continuat el.

"Aveam multe speranţe acum şapte ani", a declarat Park Yun-kyu, preşedinte-director general al unei firme de îmbrăcăminte din Seul instalate la Kaesong. "Acum lucrurile par atât de sumbre, iar eu nu ştiu ce să fac", a declarat el pentru AFP, aşteptând întoarcerea ultimilor săi doi salariaţi.

"Următoarea etapă sud-coreeană ar putea să fie întreruperea alimentării cu electricitate, urmată de închiderea permanentă", apreciază Yang Moo-jin, un profesor pentru studii nord-coreene la Universitatea Seul.

"Răspunsul puternic al Coreei de Sud poate antrena dispariţia ultimului punct de contact - şi o confruntare prelungită - între cele două Corei", subliniază el.

După întreruperea relaţiilor bilaterale, în 2010, Kaesong a rămas deschis, cu mici excepţii.

Dar, începând de la 3 aprilie, Coreea de Nord le-a interzis sud-coreenilor accesul în complex, deşi acesta reprezintă o sursă esenţială de devize pentru regimul izolat al lui Kim Jong-un.

Phenianul a retras cei aproximativ 53.000 de salariaţi nord-coreeni pe când tensiunile erau foarte puternice în peninsulă, după ce regimul şi-a multiplicat ameninţările cu un atac nuclear împoriva Coreei de Sud şi aliatului-cheie al acesteia, Statele Unite.

Presa oficială nord-coreeană a anunţat sâmbătă deschiderea unui proces "la o dată apropiată", la Curtea Supremă, a unui proces împotriva unui cetăţean american, arestat în noiembrie, pentru infracţiuni vizând "răsturnarea" regimului din Republica Populară Democratică Coreea (RPDC).

Americanul de origine coreeană Pae Jun-ho a fost arestat în timp ce intra în oraşul portuar Rason, în nord-estul ţării. El a pătruns pe teritoriul Coreei de Nord cu o viză turistică.

Mai mulţi cetăţeni americani au fost arestaţi, iar apoi eliberaţi, în ultimii ani, în Coreea de Nord.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici