Criza profundă din Venezuela. Mii de venezueleni au spart baricadele, traversând graniţa în Columbia

Mii de venezuelenieni au spart marţi baricadele de-a lungul graniţei cu Columbia, potrivit biroului de migraţie din Bogota, care l-a avertizat pe preşedintele venezuelean Nicolas Maduro că va fi tras la răspundere pentru orice problemă care ar putea apărea, relatează Reuters.

3550 afișări
Imaginea articolului Criza profundă din Venezuela. Mii de venezueleni au spart baricadele, traversând graniţa în Columbia

Mii de venezueleeni au spart baricadele, traversând graniţa în Columbia

Maduro, în februarie, a blocat podurile de trecere dintre cele două naţiuni în încercarea de a împiedica un efort susţinut de SUA de a distribui populaţiei sute de tone de ajutor umanitar.

 

 

Cu poduri blocate de containere şi camioane, venezuelenii au trecut prin râul Tachira pentru a ajunge în oraşul columbian Cucuta, care se află la garniţa cu Venezuela, pentru alimente, medicamente şi locuri de muncă. Dar ploile torenţiale din ultimele zile au făcut imposibil acest lucru, scrie Reuters.

"Uzurpatorul Maduro este responsabil pentru tot ceea ce i se poate întâmpla populaţiei care tranzitează cele două ţări", a declarat Christian Kruger, şeful agenţiei de migraţie din Columbia, subliniind riscul de slăbire a podului Simon Bolivar.

 

Criza din Venezuela

Milioane de venezueleni au fugit în Columbia pentru a scăpa de lipsa hranei şi a medicamentelor din ţara lor, căutând locuri de muncă la nivel local şi ajungând în alte ţări din America Latină.

Venezuela a intrat într-o criză politică profundă în ianuarie, când Juan Guaido, şeful congresului controlat de opoziţie, a invocat constituţia pentru a-şi asuma o preşedinţie interimară, argumentând că realegerea lui Nicolas Maduro în 2018 nu a fost legitimă.

Preşedintele american Donald Trump a făcut paşi pentru a face presiuni asupra lui Maduro şi l-a susţinut pe Guaido, care a fost recunoscut ca preşedinte de Statele Unite şi de alte 50 de ţări, inclusiv Columbia.

Guvernul Columbiei spune că accesul migranţilor venezueleni la serviciile de bază şi extinderea serviciilor de sănătate, educaţie şi utilităţi publice costă jumătate de punct procentual din produsul intern brut anual al ţării. PIB-ul Columbiei în 2018 a fost de aproximativ 312 miliarde de dolari.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici