Criza rublei ruse: Preşedintele belarus l-a destituit pe premierul şi l-a înlocuit cu şeful său de cabinet

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko l-a destituit pe premierul Mihail Miasnikovici, în contextul crizei economice provocate de prăbuşirea rublei ruseşti, relatează AFP.

289 afișări
Imaginea articolului Criza rublei ruse: Preşedintele belarus l-a destituit pe premierul şi l-a înlocuit cu şeful său de cabinet

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Miasnikovici, care a preluat funcţia în decembrie 2010, a fost înlocuit cu şeful Cabinetului preşedintelui, Andrei Kobianov, a anunţat preşedinţia.

Lukaşenko "a examinat problema cadrelor (Guvernului) şi l-a numit pe Andrei Kobianov premier", se arată într-un comunicat publicat pe site-ul preşedinţiei.

De asemenea, Lukaşenko i-a destituit pe şeful Băncii centrale şi pe alţi oficiali de rang înalt, printre care şi ministrul Economiei şi Industriei, potrivit aceleiaşi surse.

În pofida faptului că rubla belarusă nu este legată, în mod oficial, de rubla rusă, care s-a depreciat spectaculos în ultima perioadă, Belarusul întreţine relaţii economice puternice cu Rusia şi rămâne foarte sensibil la orice mişcare ce afectează economia rusă, afectată dur de sancţiuni occidentale şi ieftinirea petrolului.

Prăbuşirea rublei, în decembrie, a provocat o adevărată panică în Belarus. Locuitorii ţării au început să cumpere masiv dolari, pentru a-şi asigura oarecare stabilitate financiară.

În faţa acestei mişcări, Banca centrală belarusă a impus o taxă "temporară" de 30% tuturor achiziţiilor de devize străine.

Lukaşenko a recunoscut, pe de altă parte, că economia belarusă a primit o lovitură dură din cauza problemelor economice ale Rusiei, vecinul său care absoarbe 40% din exporturile belaruse.

Rusia este lovită în plin de prăbuşirea cursului petrolului, care constituie, alături de gazele naturale, surse majore ale veniturilor bugetare. Fenomenul a accentuat totodată slăbirea rublei, deja afectată de sancţiunile economice impuse din cauza crizei ucrainene.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici