Criza se accentuează în Libia, condusă de două guverne şi afectată de violenţe

Criza s-a accentuat, miercuri, în Libia, unde două guverne îşi dispută de acum legitimitatea, în timp ce violenţele afectează estul ţării. Situaţia devine din ce în ce mai tensionată în Libia, unde crizele se repetă după înlăturarea de la putere a lui Muammar Kadhafi în urmă cu trei ani.

450 afișări
Imaginea articolului  Criza se accentuează în Libia, condusă de două guverne şi afectată de violenţe

Criza se accentuează în Libia, condusă de două guverne şi afectată de violenţe (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În prezent, două guverne îşi dispută legitimitatea în această ţară, pe fondul unei lupte de influenţă între liberali şi islamişti.

Cabinetul liberal în exerciţiu condus de Abdallah al-Theni a anunţat, miercuri seara, într-un comunicat, că va cere justiţiei să se pronunţe dacă trebuie să cedeze puterea noului Guvern contestat al lui Ahmed Miitig, sprijinit de islamişti.

Disputa dintre cele două tabere datează de la începutul lui mai, atunci când Miitig a fost ales în urma unui vot haotic în Congresul General Naţional (CGN-Parlament).

Mai mulţi deputaţi liberali i-au acuzat pe islamişti că au lăsat votul deschis pentru cei care au întârziat, cu scopul de a obţine cele 121 de voturi necesare, Miitig primind iniţial doar 113 voturi.

Numeroşi politicieni şi unele grupări armate au avertizat deja că nu vor accepta un guvern format de Miitig, care, în pofida criticilor, a fost învestit duminică de Parlament.

"Nu este vorba despre un diferend între cele două guverne, ci de o încurcătură în CGN", a dat asigurări al-Theni, invitând Congresul "să se reunească pentru găsirea unei ieşiri" din criză.

În acelaşi timp, forţele unui general disident, Khalifa Haftar, care spune că luptă împotriva "terorismului" din Libia şi a primit sprijin din partea unor unităţi ale armatei, au lansat raiduri aeriene, la Benghazi (est), asupra unei brigăzi islamiste.

Marţi, gruparea Ansar Asharia, cu sediul în Benghazi, l-a ameninţat pe generalul Haftar că va avea soarta lui Muammar Kadhafi, care a murit în octombrie 2011 după ce a fost capturat de rebeli.

Mohamed al-Zehawi, liderul din Benghazi al Ansar Asharia, l-a acuzat pe generalul disident că este un "nou Kadhafi" şi un "agent de informaţii al americanilor".

"Dacă va continua să desfăşoare acest război murdar, el riscă să vadă cum i se deschid porţile iadului", a afirmat al-Zehawi, avertizând, totodată, Statele Unite să păstreze distanţa, fiindcă, în caz contrar, vor avea aceeaşi soartă ca în Irak, Afganistan sau Somalia.

După ce ar fi obţinut sprijinul unor unităţi ale armatei, generalul Haftar a anunţat la 16 mai lansarea unei campanii denumite "Demnitatea" împotriva grupărilor extremiste.

În acest context de haos, mai multe ţări i-au îndemnat pe cetăţenii lor aflaţi în Libia să fie vigilenţi, în timp ce Statele Unite le-au recomandat cetăţenilor săi să părăsească "imediat" această ţară.

Statele Unite au decis să mobilizeze în apropierea coastelor Libiei o navă amfibie de asalt, cu o mie de militari la bord, pentru o eventuală operaţiune de evacuare a ambasadei de la Tripoli.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici