Croaţia, Albania şi Macedonia ar putea primi invitaţii de aderare la NATO în aprilie - presă

Alianţa Nord-Atlantică va lansa cel mai probabil invitaţii de aderare pentru cel puţin trei state balcanice, în primăvară, în cadrul unui alt val de extindere susţinut de Statele Unite, au declarat mai mulţi diplomaţi NATO.

1 afișare
Imaginea articolului Croaţia, Albania şi Macedonia ar putea primi invitaţii de aderare la NATO în aprilie - presă

Croaţia, Albania şi Macedonia ar putea primi invitaţii de aderare la NATO în aprilie - presă

Deşi nu va fi luată nici o decizie oficială până la summitul NATO care se va desfăşura în aprilie la Bucureşti, diplomaţii s-au declarat "optimişti", afirmând că în prezent un "curent puternic" se dezvoltă în favoarea Croaţiei, Albaniei şi Macedoniei, relatează cotidianul Washington Times, în ediţia electronică.

Toate cele trei ţări "au deja contribuţii semnificative la actualele operaţiuni NATO din Afganistan şi Kosovo", a declarat un oficial american. "Aceste ţări, cu întregul sprijin oferit de NATO, au înregistrat progrese semnificative în reformele din sectorul apărării", a adăugat el.

Alianţa nu a luat deocamdată oficial în discuţie un nou val de extindere, însă există, se pare, un consens că ţara care merită cel mai mult o invitaţie este Croaţia. Albania şi Macedonia, ţări mai mici şi mai sărace, mai au mult de lucru, au explicat oficialii.

Mai mulţi analişti se întreabă dacă Alianţa Nord-Atlantică este pregătită pentru un alt val de extindere, la doar patru ani de la aderarea a şapte ţări foste comuniste.

"Cu Rusia care îşi consolidează poziţia în Serbia şi independenţa Kosovo ameninţând stabilitatea în regiune, Statele Unite şi aliaţii lor europeni vor să asigure securitatea în Balcani", a explicat Ariel Cohen, analist în cadrul Heritage Foundation.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici