CRONOLOGIE: Cele mai importante cutremure din ultimii o sută de ani

Cutremurul cu magnitudinea de 8,8 care a afectat Chile este unul dintre cele mai puternice seisme înregistrate în ultimii o sută de ani, relatează AFP, care prezintă o cronologie a acestora.

463 afișări
Imaginea articolului CRONOLOGIE: Cele mai importante cutremure din ultimii o sută de ani

Cutremur de 8,8 în apropiere de coasta chiliană (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Tot în Chile a avut loc şi cel mai puternic cutremur înregistrat vreodată (cu o magnitudine de 9,5), în 1960.

Seismul care s-a prous în Haiti în ianuarie a avut o magnitudine de 7.

După ce au fost multă vreme măsurate pe scara Richter, cutremurele sunt de acum clasificate în funcţie de magnitudinea de moment. Măsurătorile sunt făcute diferit, luându-se în considerare energia degajată de un cutremur, dar rezultatul nu prezintă mari diferenţe faţă de scara Richter.

Cele mai importante cutremure din ultimii o sută de ani au fost următoarele, în funcţie de magnitudinea lor, măsurată pe scara magnitudinii de moment:

- 1960: CHILE - un cutremur cu magnitudinea de 9,5 a fost urmat de un tsunami devastator în mai multe ţări cu deschidere la Oceanul Pacific, soldându-se cu 5.700 de morţi în Chile, 61 în Hawaii şi 130 în Japonia.

- 1964: ALASKA - un cutremur de 9,2 produs în apropiere de strâmtoarea Prinţul William, urmat de un tsunami, provoacă moartea a peste 100 de persoane.

- 2004: ASIA - un cutremur de 9,1 în largul insulei Sumatra provoacă, la 26 decembrie, un tsunami care devastează circa zece ţări vecine şi provoacă moartea sau dispariţia a peste 270.000 de persoane.

- 1952: URSS - un cutremur cu magnitudinea 9 în peninsula Kamceatka, urmat de un tsunami devastator resimţit până în Chile şi Peru, provoacă peste 2.300 de morţi.

- 1965: ALASKA - un cutremur de 8,7, urmat de un tsunami, afectează insulele Aleutine.

- 2005 - INDONEZIA - un seism de 8,6 în apropiere de insula Nias, în largul Sumatrei, provoacă moartea a 900 de persoane şi rănirea altor 6.000.

- 1957: ALASKA - un cutremur de 8,6 afectează insulele Andreanof şi provoacă un important tsunami.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici