CRONOLOGIE: Două luni de ofensivă jihadistă în Irak

Insurgenţii sunniţi care au preluat controlul asupra unor teritorii vaste în nord-vestul irakian sunt vizaţi, de joi, de atacuri ţintite americane, primele operaţiuni ale Statelor Unite în Irak de la retragerea trupelor, în 2011, relatează AFP, care prezintă o cronologie a ofensivei jihadiste.

1135 afișări
Imaginea articolului CRONOLOGIE: Două luni de ofensivă jihadistă în Irak

CRONOLOGIE: Două luni de ofensivă jihadistă în Irak (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

- IUNIE 2014

- 10 iunie: Sute de insurgenţi sunniţi aparţinând, majoritatea, Statului Islamic în Irak şi Levant (SIIL) au preluat controlul asupra celui de-al doilea oraş al ţării, Mosul, şi unei mari părţi din provincia sa, Ninive (nord). De asemenea, au controlul asupra mai multor sectoare din două provincii apropiate, Kirkuk şi Salaheddine. În numeroase locuri, forţele de securitate şi-au abandonat poziţiile.

SIIL, care beneficiază de sprijin din partea unor foşti ofiţeri ai lui Saddam Hussein, grupări salafiste şi unor triburi, controlau deja, din ianuarie, Fallujah şi mai multe sectoare din provincia vestică Anbar.

- 11 iunie: Insurgenţii au preluat controlul asupra Tikrit, fostul fief al lui Saddam Hussein şi capitala provinciei Salaheddine (nord).

- 12 iunie: Forţele kurde au preluat controlul asupra oraşului petrolier Kirkuk, cu scopul de a-l proteja de un posibil atac al insurgenţilor.

- 15 iunie: Al-Adhim, în provincia Diyala (est), a căzut în mâinile jihadiştilor.

- 19 iunie: Armata a afirmat că a reuşit să reia controlul asupra principalei rafinării, Baiji, la 200 de kilometri nord de Bagdad.

- 20 iunie: Cel mai influent demnitar şiit al Irakului, Ali Al-Sistani, face apel la alungarea insurgenţilor şi la formarea "unui guvern eficient", care "să evite erorile din trecut". Premierul irakian, Nouri al-Maliki, un şiit, este acuzat că a dus o politică confesională ce a marginalizat minoritatea sunnită şi a pregătit terenul pentru ofensiva jihadistă.

- 23 iunie: Insurgenţii au ocupat Tal Afar (provincia Ninive) şi aeroportul său.

- 29 iunie: SIIL proclamă crearea unui califat în teritoriile cucerite în Irak şi Siria, după care a anunţat modificarea numelui grupării în "Statul Islamic". El l-a proclamat pe Abu Bakr Al-Baghdadi drept "calif" şi "liderul musulmanilor din întreaga lume".

- IULIE

- 3 iulie: Preşedintele Kurdistanului Irakian, Massoud Barzani, solicită Parlamentului regiunii autonome să organizeze un referendum de independenţă.

- 5 iulie: Abu Bakr Al-Baghdadi apare într-o înregistrare video postată pe site-uri jihadiste, îndemnându-i pe toţi mulsumanii să i se "supună".

- 18 iulie: Creştinii din Mosul fug în masă după un ultimatum al jihadiştilor.

- AUGUST

- 2-3 iulie: SI ocupă mai multe oraşe ţinute de kurzi, între care Sinjar şi Zumar, în apropiere de frontiera cu Siria, aplicând o lovitură dură forţelor Peshmergas. Zeci de mii de civili, între care mulţi proveniţi din minoritatea Yezidi, au fugit în munţi.

- 4 august: Nouri al-Maliki ordonă forţelor aeriene să-şi aducă sprijinul forţelor kurde Peshmergas.

- 7 august: Jihadiştii ocupă Qaraqosh, cel mai mare oraş creştin din Irak, determinând zeci de mii de persoane să fugă. Ei preiau controlul asupra barajului de la Mosul, cel mai mare al ţării.

Preşedintele american Barack Obama autorizează atacuri militare ţintite "pentru a proteja civilii" blocaţi, dar şi personalul american, evocând riscul producerii unui genocid.

- 8 august: Statele Unite se implică pentru prima oară de la retragerea trupelor americane, în 2011, bombardând poziţii jihadiste.

ONU încearcă să stabilească un "coridor umanitar" în nord, pentru a permite evacuarea civililor ameninţaţi.

Barack Obama nu a stabilit un termen pentru încheierea operaţiunii militare, anunţă Casa Albă. Franţa este "pregătită să participe" la ajutorarea civililor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici