CRONOLOGIE: Gilad Shalit, prizonier în Fâşia Gaza aproape 2.000 de zile

Soldatul franco-israelian Gilad Shalit, prizonier în Fâşia Gaza de aproape 2.000 de zile, a fost pus în libertate marţi în schimbul eliberării a 1.000 de deţinuţi palestinieni, în urma unui acord între Israel şi mişcarea islamistă palestiniană Hamas.

250 afișări
Imaginea articolului CRONOLOGIE: Gilad Shalit, prizonier în Fâşia Gaza aproape 2.000 de zile

CRONOLOGIE: Gilad Shalit, prizonier în Fâşia Gaza aproape 2.000 de zile (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cronologie:

2006

- 25 iunie: Un comando palestinian atacă un post militar din Israel, în apropiere de Fâşia Gaza, capturându-l pe Gilad Shalit şi omorând alţi doi militari.

Atacul este revendicat de Brigăzile Ezzedine Al-Qassam (aripa armată a Hamas), Comitetele Rezistenţei Populare şi "Armata Islamului", o grupare necunoscută.

- 26 iunie: Cele trei grupări cer eliberarea femeilor şi minorilor deţinuţi în Israel, în schimbul unor informaţii despre soldat. Premierul israelian Ehud Olmert exclude eliberarea vreunui palestinian.

- 28 iunie: Israelul lansează o ofensivă în Fâşia Gaza. Arestează circa 60 de oficiali Hamas, iar 400 de palestinieni, între care numeroşi civili, sunt ucişi în incursiunile israeliene, care au ca scop găsirea lui Shalit şi încetarea tirurilor de rachete.

2007

- 8 aprilie: Israelul confirmă că a primit o listă cu deţinuţi palestinieni în vederea unui schimb.

- 25 iunie: Hamas, care tocmai preluase controlul în Fâşia Gaza, dă publicităţii un mesaj înregistrat al lui Shalit.

2008

- 9 iunie: Părinţii soldatului au primit o scrisoare de la fiul lor.

- 4 septembrie: Preşedintele francez Nicolas Sarkozy declară că i-a predat omologului său sirian Bashar al-Assad o scrisoare din partea tatălui lui Shalit, destinată fiului său, care are şi cetăţenie franceză.

- 30 octombrie: Egiptul, care joacă rol de mediator, anunţă că Shalit "este bine".

2009

- 17 martie: Israelul respinge condiţiile Hamas pentru eliberarea a sute de deţinuţi palestinieni.

- 29 aprilie: Noul premier israelian Benjamin Netanyahu se angajează să-l aducă înapoi pe Shalit "teafăr şi nevătămat".

- 2 octombrie: Israelul eliberează 20 de palestinieni în schimbul unei înregistrări video cu Shalit.

- 22 decembrie: Hamas acuză Israelul că blochează un acord privind eliberarea lui Shalit în schimbul a 1.000 de deţinuţi palestinieni. Eşec al negocierilor.

2010

- 27 aprilie: Hamas difuzează un desen animat care sugerează că Shalit ar putea muri în captivitate.

- 27 iunie-8 iulie: Familia Shalit şi mii de susţinători participă la un marş pentru a face presiuni asupra Guvernului în vederea unui schimb.

- 1 iulie: Netanyahu afirmă că Israelul nu va plăti "orice preţ" pentru eliberarea lui Shalit, dar s-a declarat pregătit să elibereze cu unele condiţii 1.000 de palestinieni.

2011

- 14 aprilie: Principalul negociator israelian părăseşte funcţia. Un nou negociator, un oficial de rang înalt din cadrul Mossad, este desemnat.

- 25 mai: Fostul şef de Stat Major Gaby Ashkenazi recunoaşte că Israelul nu a reuşit să-l localizeze pe Gilad Shalit.

- 2 iunie: Netanyahu dezminte un progres în negocieri, după informaţii egiptene privind iminenţa unui acord.

- 6 iunie: Părinţii lui Shalit depun plângere în Franţa pentru răpire şi sechestrare.

- 11 octombrie: Israelul şi Hamas semnează un acord mediat de Egipt care prevede eliberarea lui Gilad Shalit în schimbul a 1.027 de deţinuţi palestinieni.

- 12 octombrie: Cabinetul israelian aprobă acordul cu o largă majoritate.

- 16 octombrie: Israelul şi Hamas publică lista primului grup de 477 de deţinuţi palestinieni ce urmează să fie eliberaţi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici