Cuba neagă că ar fi trimis trupe în Venezuela şi acuză SUA că pregătesc o intervenţie militară

Regimul de la Havana a negat că ar fi trimis trupe cubaneze în Venezuela, iar în schimb acuză Washingtonul că a lansat informaţii false în acest sens cu scopul de a dezinforma, acţiune care constituie preludiul unei posibile intervenţii militare a Statelor Unite.

1220 afișări
Imaginea articolului Cuba neagă că ar fi trimis trupe în Venezuela şi acuză SUA că pregătesc o intervenţie militară

Cuba neagă că ar fi trimis trupe în Venezuela şi acuză SUA că pregătesc o intervenţie militară

Preşedintele american Donald Trump şi membri ai Administraţiei SUA au afirmat că preşedintele Venezuelei, Nicolas Maduro, se află "sub controlul forţelor militare cubaneze şi este protejat de o armată privată de soldaţi cubanezi", informează agenţia de ştiri Reuters.

"Guvernul nostru respinge categoric şi în mod energic această afirmaţie calomnioasă", a declarat Bruno Rodriguez, ministrul cubanez de Externe, în cadrul unei conferinţe de presă la Havana, adăugând că toţi cei aproximativ 20.000 de cubanezi aflaţi în Venezuela sunt civili, majoritatea lucrând în domeniul sănătăţii.

Rodriguez a cerut Administraţiei SUA să prezinte dovezi în sprijinul afirmaţiilor privind prezenţa unor trupe cubaneze în Venezuela.

"O amplă campanie politică şi de comunicare este în desfăşurare, care este, de obicei, preludiul unor acţiuni mai mari ale acestui guvern (american)", a completat Rodriguez.

Oficialul cubanez a reiterat acuzaţiile potrivit cărora Statele Unite ar fi mobilizat efective ale forţelor speciale în cadrul pregătirilor pentru lansarea unei intervenţii militare în Venezuela sub pretextul contracarării unei crize umanitare. Acuzaţiile în acest sens au fost negate categoric de Elliott Abrams, trimisul special al Departamentului de Stat pentru Venezuela.

Juan Guaidó, şeful Adunării Naţionale din Venezuela, s-a autoproclamat preşedinte interimar al ţării, contestându-l oficial pe preşedintele Nicolás Maduro în contextul crizei politice grave. Nicolas Maduro tocmai a început al doilea mandat de preşedinte al Venezuelei, dar zeci de mii de persoane continuă protestele, denunţând fraude electorale. SUA şi majoritatea ţărilor occidentale l-au recunoscut pe Guaidó drept preşedinte interimar.

Administraţia Vladimir Putin a avertizat că va face totul pentru apărarea preşedintelui Venezuelei, Nicolas Maduro, după ce, pe fondul speculaţiilor privind o presupusă invazie militară prin Columbia, Casa Albă a reiterat că preşedintele Donald Trump menţine "toate opţiunile". De asemenea, China, Turcia, Cuba şi Siria îl susţin pe Nicolas Maduro. Cuba comunistă este un aliat cheie al regimului socialist de la Caracas.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici