Cum arată raportul de forţe în Congresul Statelor Unite. Noua legislatură a început joi/ Când a fost invitat Trump să rostească discursul despre Starea Naţiunii

Noua legislatură a început joi în Statele Unite, Congresul având una dintre cele mai diverse componenţe, inclusiv din punct de vedere ideologic, în contextul în care sunt zece senatori noi şi 101 membri noi ai Camerei Reprezentanţilor, comentează cotidianul The New York Times.

1020 afișări
Imaginea articolului Cum arată raportul de forţe în Congresul Statelor Unite. Noua legislatură a început joi/ Când a fost invitat Trump să rostească discursul despre Starea Naţiunii

Noii membri ai Congresului Statelor Unite

Senatul Statelor Unite, dominat de republicani, are zece noi membri, iar Camera Reprezentanţilor, majoritar democrată, 101 membri noi - în total 67 de noi politicieni democraţi şi 44 de republicani.

"Noua clasă de congresmeni din 2019 probabil că poate fi descrisă cel mai bine prin superlative. Este cea mai diversă componenţă din punct de vedere rasial şi este cel mai mare grup de femei alese în Camera Reprezentanţilor, care are o istorie de peste 200 de ani. Congresul se poate lăuda cu o avalanşă de premiere, de la primele congresmene native americane la primele femei musulmane devenite membre", notează Catie Edmondson şi Jasmine C. Lee într-un editorial publicat în cotidianul The New York Times sub titlul "Noii membri ai Congresului SUA".

"Femeile au deschis drumul spre victoria democraţilor în Camera Reprezentanţilor. (...) În plus, este de aşteptat ca noua clasa de politicieni să joace roluri-cheie în probleme de securitate naţională şi afaceri externe. În 2018, au candidat pentru locuri în Congres mai mulţi veterani militari ca niciodată, inclusiv unele femei, şi, în ambele partide, veterani care au participat la misiuni în Irak şi Afganistan. Printre noii membri se numără foşti consilieri în combaterea terorismului, primul membru al Beretelor Verzi care ajunge în Congres şi doi foşti ofiţeri CIA. În total, unul din cinci membri ai Congresului aduce la Capitoliu experienţă în domeniul securităţii naţionale", subliniază NYT.

"Cea de-a 116-a legislatură a Congresului va fi şi cea mai diversă, mulţi membri fiind de culoare. Mulţi dintre noii membri sunt femei afro-americane (...). Andy Kim, un democrat din New Jersey, este primul american de origine coreeană devenit membru al Congresului în ultimii 20 de ani, iar Rashida Tlaib, politician democrat din Michigan, este primul american de origine palestiniană ales în Congres", notează NYT.

Douăzeci şi cinci de congresmeni democraţi sunt progresişti, inclusiv patru care vor reprezenta circumscripţii electorale în care preşedintele Donald Trump, un politician republican, a obţinut victoria în scrutinul prezidenţial desfăşurat în 2016. De asemenea, alţi 19 democraţi au câştigat în circumscripţii care îl susţinuseră pe Donald Trump.

"Noua clasă de politicieni din Camera Reprezentanţilor este diversă şi din punct de vedere ideologic, fiind marcată de o combinaţie de arhiconservatori, progresişti contestatari şi politicieni de centru pragmatici care au reuşit să obţină victorii în circumscripţiile electorale care l-au susţinut pe Donald Trump, situaţia urmând să fie marcată de clivaje în următorii doi ani. În Senat, printre republicanii aleşi se numără candidaţi care s-au raliat politicilor preşedintelui Trump, dar îl susţinuseră în cursa prezidenţială şi pe Mitt Romney, considerat mai moderat decât unii colegi senatori", subliniază NYT.

Donald Trump, invitat să rostească discursul despre "Starea Naţiunii" în Congres pe 29 ianuarie

Nancy Pelosi, noul şef al Camerei Reprezentanţilor, l-a invitat oficial pe preşedintele Donald Trump să rostească pe 29 ianuarie discursul despre "Starea Naţiunii", informează site-ul Politico.com.

"În spiritul Constituţiei, vă invit să susţineţi discursul despre starea naţiunii în plenul Congresului marţi, 29 ianuarie 2019, în sala Camerei Reprezentanţilor", i-a scris Nancy Pelosi lui Donald Trump.

Acesta va fi al doilea discurs oficial despre "Starea naţiunii" al preşedintelui Donald Trump, un politician republican. Este primul discurs al preşedintelui după ce opoziţia democrată a preluat controlul asupra Camerei Reprezentanţilor.

În scrisoare, Nancy Pelosi i-a semnalat lui Donald Trump că majoritatea democrată din Camera Reprezentanţilor va intensifica activităţile de monitorizare a Administraţiei de la Washington. "Constituţia stabileşte că puterile legislativă, executivă şi judiciară au atribuţii egale în materie de guvernare, având roluri de verificare şi de echilibrare în mod reciproc", a subliniat Nancy Pelosi.

Noul preşedinte al Camerei Reprezentanţilor a refuzat să excludă posibilitatea suspendării din funcţie a preşedintelui Donald Trump, un politician republican, sau a inculpării acestuia după finalizarea anchetei privind ingerinţele ruse, relatează publicaţia The Hill. Întrebată, într-un interviu acordat postului NBC despre posibilitatea lansării procedurii pentru demiterea preşedintelui Donald Trump, Nancy Pelosi a declarat: "Procedura demiterii ar produce multe diviziuni. Nu ar trebui să lansăm procedura demiterii pentru un motiv politic, dar nici nu ar trebui să o evităm din raţiuni politice". Referindu-se la practica evitării inculpării unui preşedinte al SUA în funcţie, Pelosi a precizat: "Un preşedinte poate fi inculpat după finalul mandatului".

Indiferent de situaţie, Nancy Pelosi a atras atenţia că activităţile Administraţiei Donald Trump vor fi monitorizate mult mai atent de Congres în noua legislatură. Partidul Democrat deţine majoritatea în Camera Reprezentanţilor în noua legislatură, în timp ce Senatul este controlat în continuare de Partidul Republican.

Donald Trump se va confrunta cu o "nouă lume", a afirmat Nancy Pelosi, într-un interviu acordat cotidianului USA Today. Donald Trump "se obişnuise cu un Congres republican, Camera Reprezentanţilor şi Senatul îi aprobau totul. Nu va mai fi cazul. Supravegherea activităţilor guvernamentale este responsabilitatea Congresului", a spus Pelosi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici