Cum evită libanezii violenţele legate de Siria: Aplicaţiile de smartphone care avertizează privind lupte şi focuri de armă

În timp ce violenţele legate de criza din Siria vecină trec din ce în ce mai des graniţa, libanezii apelează la aplicaţii de avertizare pentru telefonul mobil, o modalitate inventivă de a face faţă situaţiei, relatează publicaţia Financial Times în pagina electronică.

252 afișări
Imaginea articolului Cum evită libanezii violenţele legate de Siria: Aplicaţiile de smartphone care avertizează privind lupte şi focuri de armă

Cum evită libanezii violenţele legate de Siria: Aplicaţiile de smartphone care avertizează privind lupte şi focuri de armă (Imagine: Shutterstock)

Aplicaţiile pentru smartphone care ţin evidenţa luptelor şi diferenţiază între artificii şi focuri de armă, oferă căi ocolitoare pentru blocajele rutiere şi chiar contactează armata în cazul unei răpiri au devenit o necesitate pentru navetiştii libanezi, potrivit Financial Times.

"În alte locuri ale lumii, singurul lucru care ţi-ar putea obstrucţiona calea este traficul" a declarat Mohammad Taha, un antreprenor care se află în spatele unuia dintre produse. "În Liban se pot întâmpla multe lucruri".

De la izbucnirea crizei din Siria acum mai bine de doi ani, numărul luptelor armate, răpirilor şi explozilor a crescut alarmant. Posibilitatea unui atac american asupra Siriei preocupă Libanul care se teme că gruparea Hezbollah, care susţine regimul sirian, ar putea lansa un atac de retaliere împotriva Israelului.

Mohamed Taha a lansat anul trecut aplicaţia Ma2too3a, care preia informaţiile transmise în timp real de utilizatori cu privire la proteste, trafic, blocaje rutiere şi ciocniri şi construieşte o hartă. De la lansare, aplicaţia a fost descărcată de peste 80.000 de ori.

Firas Wazneh, un antreprenor, caută să dezvolte un produs care va răspunde strict la focurile de armă. Deseori, ca spre exemplu după discursul unui politician după rugăciunea de vineri seara, sunetul focurilor de armă va fi auzit în Beirut iar localnicii încearcă să intre în contact prin telefon sau pe Twitter pentru a stabili unde s-a produs incidentul şi ce se întâmplă.

Aplicaţia "Way to Safety" gândită de Wazneh permite utilizatorilor să înregistreze focurile de armă şi să le trimită către un website, care va identifica arma într-o bază de date şi va triangula înregistrările pentru a identifica locaţia şi tipul de luptă.

Săptămâna trecută armata libaneză s-a alăturat acestui val, anunţând lansarea unei aplicaţii care permite utilizatorilor să raporteze şi să primească ştiri depsre incidentele de securitate.

Declarând că situaţia securităţii statale necesită introducerea unei "căi directe de comunicaţii cu cetăţenii", armata a lansat "LAF Shield". Prntre altele, aplicaţia oferă posibilitatea victimelor răpirilor de a intra în conact cu comandamentul militar, măsură menită să se adreseze numărului în creştere de răpiri din această ţară

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici