Cum evită nord-coreenii sancţiunile internaţionale

Depistarea în Panama a unei nave nord-coreene care transporta arme cubaneze evidenţiază schimburile la care regimul de la Phenian recurge de câteva decenii cu ţările din Mişcarea de Nealiniere pentru a evita embargoul internaţional.

190 afișări
Imaginea articolului Cum evită nord-coreenii sancţiunile internaţionale

Cum evită nord-coreenii sancţiunile internaţionale (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Regimul de la Phenian susţine că armele nedeclarate sunt învechite şi urmau să fie returnate în Cuba după modernizare, tranzacţia efectuându-se în baza unui "contract legal".

Însă analiştii afirmă că acest caz relevă schimburile practicate de regimul nord-coreean pentru a evita sancţiunile impuse de Naţiunile Unite.

Hugh Griffiths, expert la Institutul de Pace de la Stockholm, apreciază că Phenianul cumpără armament vechi de fabricaţie sovietică şi chineză pe care îl modernizează în schimbul banilor sau alimentelor.

La bordul navei-cargo oprite în Panama au fost găsite arme, dar şi 220 de tone de zahăr. "Cea mai mare parte a acestor tranzacţii scapă verificărilor. Atenţia este fixată pe capacităţile balistice şi nucleare ale Phenianului, însă sunt ignorate armele convenţionale cu un grup mic de ţări", explică expertul, menţionând state precum Myanmar, Eritreea sau Yemen.

În opinia lui Chang Yong-Seok, de la Institutul pentru Pace şi Unificare al Universităţii din Seul, armele depistate în Panama sunt doar "partea vizibilă a aisbergului".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici