Cum funcţionează spionajul american după atentatele de la 11 septembrie

Vastul program de supraveghere creat de către Guvernul Statelor Unite după atentatele de la 11 septembrie are la bază atât un puternic arsenal legislativ, cât şi actori în domeniul informaţiilor.

2116 afișări
Imaginea articolului Cum funcţionează spionajul american după atentatele de la 11 septembrie

Cum funcţionează spionajul american după atentatele de la 11 septembrie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

ACTORII

- National Security Agency (NSA), o organizaţie secretă creată în timpul Războiului Rece, colectează pe serverele sale miliarde de comunicaţii, efectuate atât în lume, cât şi în Statele Unite, pe care le analizează cu ajutorul unor algoritmi, cu scopul de a identifica ameninţări teroriste.

- Federal Bureau of Investigation (FBI), poliţia federală, ordonă şi poate să confişte registre telefonice, ale e-mailurilor şi conturilor bancare.

- Foreign Intelligence Surveillance Act Court, un tribunal creat în cadrul legii FISA, emite şi prelungeşte pentru o perioadă de trei luni mandate judiciare ce autorizează supravegherea conversaţiilor telefonice, orginea, numărul şi durata, dar nu şi conţinutul acestora, potrivit unor oficiali.

MODUL DE OPERARE

- Serviciile americane de informaţii culeg şi stochează pe servele lor miliarde de date, pe care le analizează doar atunci când există suspiciuni precise.

- Prin programul lor PRISM, ele consultă în mod direct şi în timp real e-mailuri, conversaţii telefonice, fotografii, înregistrări video pe site-urile Microsoft, Google, Yahoo!, Facebook, YouTube, Skype, AOL, Apple şi PalTalk.

- Programul BLARNEY recuperează semnături, adrese şi alte date tehnice-cheie.

ARSENALUL LEGISLATIV

- Foreign Intelligence Surveillance Act (FISA), promulgată de către Jim Carter în 1978, prevede procedurile de supraveghere în vederea culegerii de informaţii despre "puteri străine" sau "agenţi de putere străini". Legea se aplică în primul rând americanilor sau străinilor care locuiesc în Statele Unite, suspectaţi de terorism sau spionaj. Legea a fost reaprobată în 2012 de către Barack Obama.

- Communications Assistance for Law Enforcement Act (CALEA), promulgată în 1994 de către Bill Clinton, vizează operatori de telefonie şi fabricanţi de echipamente de telecomunicaţii care oferă oportunităţi de supraveghere. În 2005, în urma unui recurs formulat de către Departamentul Justiţiei, Agenţia Federală pentru Comunicaţii (FCC) extinde aplicarea legii la Internet şi cere ca firmele în domeniul Internetului să îşi deschidă reţelele pentru a permite interceptări.

Un proiect, cunoscut sub numele de CALEA II, vrea să se extindă la comunicaţiile care tranzitează conexiuni pe Skype sau FaceTime şi să oblige, sub pedeapsa unor amenzi, ca noile programe descărcate pe smartphone să furnizeze o "poartă de intrare ascunsă" pentru a permite ascultări, fără ca utilizatorul să fie informat. Însă cercetătorii subiliniază că acest lucru ar însemna deschiderea unui acces hackerilor sau spionilor din străinătate.

- Patriot Act, promulgată de George W. Bush pe 26 octombrie 2001, în urma atentatelor teroriste de la 11 septembrie, extinde puterile de supraveghere ale Guvernului şi permite ascultarea tuturor comunicaţiilor "utilizate de către terorişti, inclusiv e-mailuri, Internet şi telefoane celulare", proclama la vremea respectivă preşedintele Bush. Secţiunea 215 a legii permite obţinerea cu uşurinţă a unui mandat judiciar în vederea accesului la registrele telefonice ale unei companii (ca Associated Press, într-un caz recent).

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici