Cum percep bărbaţii femeile puternice. Stereotipuri despre femeile de succes

Femeile continuă să urce pe scara ierarhică a multinaţionalelor, îşi contruiesc propriul brand, conduc cu succes echipe de subalterni de sex masculin şi influenţează media de pretutindeni. Cu toate astea, reprezentanţele sexului feminim sunt în minoritate la boardul întreprinderilor internaţionale faţă de rivalii lor eterni, bărbaţii. În secolul XXI, imaginea femeii de succes este asociată cu o multitudine de stereotipuri.

818 afișări
Imaginea articolului Cum percep bărbaţii femeile puternice. Stereotipuri despre femeile de succes

Christine Lagarde (Imagine: Mediafa Foto/AFP)

În timp ce bărbaţii aflaţi la cârma unor companii sunt percepuţi ca fiind personalităţi complexe, femeilor puternice, aflate în aceleaşi posturi, le sunt atribuite o serie de clişee (chiar de către alte femei) menite să le submineze autoritatea şi importanţa în cadrul companiei, scrie revista americană Forbes.

Potrivit cunoscutei publicaţii de business, femei de succes, de la directorul general al FMI, Christine Lagarde, până la editorul şef al New York Times, Jill Abramson, au vorbit despre stereotipurile cu care se confruntă reprezentantele sexului frumos care au la activ o carieră în afaceri. "Care este clişeul tău preferat legat de femeile puternice de astăzi?" a fost întrebarea adresată de către editorii Forbes Woman celor considerate la ora actuală modele feminine de succes.

Unul dintre cele mai cunoscute stereotipuri este cel legat de "inima de gheaţă", duritatea femeilor de succes, care "calcă peste cadavre" pentru a ajunge acolo unde doreşte. Clişeul "reginei gheţii" este unul extravagant, este de părere Halley Bock, CEO-ul al companiei de consultanţă Fierce, citată de Forbes.

Reprezentările culturale din filmele americane care au în rol principal executiv ale marilor companii, creionează o imagine a femeilor de neclintit, sigure pe ele şi de hotărârile pe care le iau. "O femeie care nu arată pic de emoţie şi ţine cu tot dinadinsul să arate cât de profesionistă este ea o face să pară de gheaţă şi deloc feminină. Pentru multe femei, o astfel de imagine poate părea neonorabilă", susţine Bock.

Citeşte mai multe despre stereotipurile despre femeile de succes pe www.incont.ro.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici