Cum vrea Washingtonul să îmbunătăţească telecomunicaţiile cu Guantanamo

Pentagonul intenţionează să instaleze un cablu de fibră optică între închisoarea de la Guantanamo şi continentul american, pentru aproximativ 40 de milioane de dolari, semn că închiderea centrului de detenţie controversat nu este pe ordinea de zi, a declarat joi un purtător de cuvânt.

180 afișări
Imaginea articolului Cum vrea Washingtonul să îmbunătăţească telecomunicaţiile cu Guantanamo

Cum vrea Washingtonul să îmbunătăţească telecomunicaţiile cu Guantanamo (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Agenţia departamentului Apărării american înzestrată cu sistemele de comunicare a realizat în acest sens "un studiu de fezabilitate" pentru o sumă estimată la 40 de milioane de dolari, a declarat pentru AFP Todd Breasseale, purtător de cuvânt al Pentagonului. Însă acest proiect înscris în legea de finanţare pentru 2013 trebuie mai întâi să fie aprobat de Congres, a spus acesta confirmând informaţiile transmise de publicaţia Miami Herald.

Construirea unui cablu de fibră optică ar ameliora semnificativ telecomunicaţiile şi Internetul în cadrul bazei militare americane de la Guantanamo în Cuba, unde aproximativ 6.000 de locuitori se confruntă des cu dificultăţi de comunicare cu exteriorul. Taberele de detenţie construite pe dealuri cu vedere la baza navală adăpostesc încă 169 de deţinuţi. Preşedintele Barack Obama a promis că le va închide însă Congresul s-a opus până acum.

Construirea recentă a unui teren de fotbal pentru deţinuţi, în valoare de 744.000 dolari, şi acest proiect de fibră optică par să amâne perspectiva închiderii penitenciarului foarte controversat.

"Ar fi o greşeală să credem că utilizarea potenţială a unor cabluri de comunicaţii prin fibră optică la baza de la Guantanamo ar fi o indicaţie cu privire la durata de viaţă a centrului de detenţie", a mai apreciat locotenent-colonelul Breasseale. "Obiectivul nostru rămâne să închidem infrastructurile de detenţie. Nu avem niciun proiect de a închide baza navală de acolo", a precizat acesta.

Baza navală, ridicată pe un teren închiriat din 1993 de Statele Unite de la Cuba, este folosită ca tabără de antrenament pentru Marina americană dar şi ca bază pentru operaţiuni umanitare. Închisoarea, construită în 1994, adăposteşte din 2001 deţinuţi suspectaţi de terorism iar condiţiile de detenţie au dezvăluit excesele "războiului împotriva terorismului" al lui George W. Bush.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici