Cutremur de 6,4 grade în sudul Taiwanului

Un cutremur cu o magnitudine de 6,4 grade, resimţit în noaptea de miercuri spre joi în sudul Taiwanului, s-a soldat cu cel puţin opt răniţi şi a provocat panică, pene de electricitate şi oprirea mijloacelor de transport, potrivit autorităţilor.

17 afișări
Imaginea articolului Cutremur de 6,4 grade în sudul Taiwanului

Cutremur de 6,4 grade în sudul Taiwanului (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Puternicul cutremur, localizat la aproximativ 70 de kilometri nord de principalul oraş meridional al insulei, Kaohsiung, potrivit Institului american de geofizică (USGS), s-a produs la ora locală 08.18 (02.18, ora României). El a fost resimţit până în capitala Taipei, la mai multe sute de kilometri în nord.

Cel puţin opt persoane au fost rănite, dintre care în urma căderii unui copac, au declarat pentru postul SET TV autorităţile comitatului Kaohsiung menţionând şi trei alunecări de teren. Nu au fost semnalate însă până în prezent distrugeri materiale majore.

Nici o alertă de tsunami nu a fost declanşată, potrivit USGA, care precizează că seismul s-a produs la 35 de kilometri adâncime.

Epicentrul cutremurului a fost localizat la nord de Kaohsiung, într-o zonă muntoasă cu o densitate slabă a populaţiei. Această zonă a fost devastată în august 2009 de taifunul Morakot, care a provocat moartea a 700 de persoane şi distrugerea a numeroase infrastructuri.

Şase replici au fost înregistrate după mişcarea telurică iniţială, a precizat biroul de meteorologie naţională.

Locuitorii din Kaohsiung au ieşit repede pe străzi, în timp ce metroul oraşului şi trenurile care leagă nordul şi sudul insulei au fost oprite, potrivit posturilor locale de televiziune.

"Clădirea s-a zdruncinat violent şi mi s-a făcut frică. Am crezut că este vorba despre un taifun", a relatat Chang Shu-yuan, un locuitor din Kaohsiung, oraş cu o populaţie de 1,5 milioane de locuitori.

Acesta este cutremurul cel mai puternic care a afectat regiunea Kaohsiung, de când au început să fie înregistrate mişcările telurice, potrivit postului de televiziune TVBS.

Tot în sud, în oraşul Nantu, furnizarea de electricitate şi apă potabilă au fost întrerupte şi zece persoane au rămas blocate într-un lift, potrivit posturilor de televiziune.

Cutremurele afectează deseori Taiwanul, insula găsindu-se la joncţiunea a două plăci tectonice. Un seism cu o magnitudine de 7,6 grade a provocat în septembrie 1999 moartea a 2.400 de persoane.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici