Cutremur puternic în regiunea Los Angeles

Un cutremur puternic, cu magnitudinea de 5,4 grade, s-a produs marţi în regiunea Los Angeles, a anunţat institutul american de geofizică USGS, fără a putea stabili imediat dacă seismul a provocat victime sau pagube materiale.

435 afișări
Imaginea articolului Cutremur puternic în regiunea Los Angeles

Cutremur puternic în regiunea Los Angeles (Imagine: site-ul postului de televiziune ABC7)

Anterior, magnitudinea cutremurului, produs la ora locală 11.42 (21.42 ora României), fusese fixată la 5,8 grade. Epicentrul a fost localizat la trei kilometri sud-vest de Chino Hills, la 50 de kilometri est de centrul metropolei californiene şi la o adâncime de 12,3 kilometri.

Cutremurul a fost urmat de 27 de replici în prima oră, potrivit seismologului Kate Hutton de la institutul de tehnologie din California.

Nici pompierii din Los Angeles, nici poliţia din Chino Hills nu au menţionat înregistrarea vreunor victime sau pagube materiale. "Nu există informaţii privind pagube provocate la structurile clădirilor sau persoane rănite", a declarat pentru CNN Jodi Miller, de la biroul şerifului comitatului San Bernardino din Chino Hills.

"Stăteam în garajul meu, eram pe cale de a lucra la calculator. Deodată, am simţit cum garajul se clatină. Apoi a început să se zguduie (...) era aşa de puternic, încât am căzut de pe scaun", a explicat pentru CNN Jerome Howard, un locuitor din Anaheim Hills, localitate situată la 35 de kilometri sud de Chino Hills.

Postul local de televiziune ABC7 a difuzat imagini cu obiecte răsturnate şi căzute de pe rafturile magazinelor. Dar traficul pe aeroporturi şi zeci de autostrăzi care traversează regiunea nu a fost întrerupt, potrivit autorităţilor locale.

Consiliul municipal din Los Angeles, care urma să înceapă o şedinţă, şi-a întrerupt dezbaterile timp de câteva minute, potrivit imaginilor difuzate de postul american de televiziune.

Pentru a măsura intensitatea cutremurului, Institutul american de geofizică USGS foloseşte magnitudinea de moment (Mw), care este direct legată de parametrii seismului. Pe această scară, un seism care atinge o magnitudine de cel puţin 6,0 este considerat puternic.

California, traversată de unele dintre cele mai active falii seismice din lume, aşteaptă producerea unui cutremur devastator pe falia San Andreas, oamenii de ştiinţă apreciind că există riscuri de 70 la sută ca un seism să se producă în următorii 30 de ani.

Experţii afirmă că linia de falie provoacă un cutremur de acest tip o dată la 150 de ani. Ultima mare catastrofă s-a produs în 1857.

În ianuarie 1994, un cutremur cu magnitudinea de 6,7 care s-a produs la Northridge, la 40 de kilometri nord-vest de Los Angeles, a provocat moartea a 72 de persoane şi rănirea altor 10.000.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici