CUTREMURUL DIN CHINA - Bilanţul victimelor: 188 de morţi, 25 de dispăruţi şi aproape 11.500 de răniţi. Operaţiunile de salvare se intensifică

Operaţiunile de salvare în sud-vestul Chinei, o regiune lovită de un seism puternic sâmbătă, se intensificau luni, dar erau afectate de replici seismice şi de un acces dificil în zonele sinistrate.

814 afișări
Imaginea articolului CUTREMURUL DIN CHINA - Bilanţul victimelor: 188 de morţi, 25 de dispăruţi şi aproape 11.500 de răniţi. Operaţiunile de salvare se intensifică

CUTREMURUL DIN CHINA - Bilanţul victimelor: 188 de morţi, 25 de dispăruţi şi aproape 11.500 de răniţi. Operaţiunile de salvare se intensifică (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Ultimul bilanţ oficial al victimelor a ajuns luni la 188 de morţi, 25 de dispăruţi şi aproape 11.500 de răniţi.

După peste 48 de ore de la producerea cutremurului cu mangnitudinea de 6,6 grade în provincia Sichuan, una dintre cele mai populate din China, unele localităţi accesibile doar pe jos, drumurile fiind blocate de obstacole.

Un grup de 198 de salvatori trimişi de Rusia erau aşteptaţi luni pe aeroportul din Chengdu, a anunţat Agenţia provincială de seismologie, citată de agenţia de presă China Nouă. Din capitala provinciei Sichuan, ei trebuiau să meargă imediat în zona afectată din apropierea oraşului Ya'an.

Salvatorii ruşi se vor alătura miilor de militari, pompieri şi poliţişti mobilizaţi deja. Voluntari, fără mandat din partea autorităţilor, au venit din toată ţara pentru a ajuta la deblocarea drumurilor.

Peste 2.000 de replici seismice, cea mai puternică atingând magnitudinea de 5,4 grade, s-au succedat începând de sâmbătă dimineaţa, alimentând o adevărată psihoză în rândul unor supravieţuitori, îngrijoraţi de asemenea de aversele aşteptate în regiune, care ar putea agrava condiţiile.

Televiziunea de stat a arătat imagini cu salvatori aflaţi pe versantul unui munte afectat de alunecări de teren şi obligaţi să alerge pentru a scăpa de pericolul unei noi alunecări.

"Eu nu îndrăznesc să mă apropii de munte", mărturisea pentru AFP o locuitoare din satul Baoxing, devastat de seism. "Mulţi oameni se tem ca ploaia să nu provoace şi mai multe pagube", a adăugat ea.

Aproximativ 17.000 de familii şi-au pierdut domiciliul în urma catastrofei, potrivit Biroului pentru Probleme Civile din Sichuan.

Secretarul general al ONU Ban Ki-moon a anunţat că este "profund întristat de vieţile pierdute şi distrugerile cauzate de seism şi replicile sale".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici