Cutremurul din Japonia a deplasat cu 2,4 metri principala insulă din arhipelagul nipon

Cutremurul devastator înregistrat vineri în Japonia pare să fi deplasat principala insulă a arhipelagului cu 2,4 metri, conform experţilor de la institutul de geofizică american USGS, citaţi de CNN.

91 afișări
Imaginea articolului Cutremurul din Japonia a deplasat cu 2,4 metri principala insulă din arhipelagul nipon

Cutremurul din Japonia a deplasat cu 2,4 metri principala insulă din arhipelagul nipon (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"În acest moment, ştim că una dintre staţiile GPS s-a deplasat şi am văzut o hartă a autorităţilor japoneze care arată un model de deplasare corespunzător unei astfel de mişcări a pământului", a declarat geofizicianul Kenneth Hudnut.

Institutul naţional de geofizică şi vulcanologie italian a apreciat că seismul cu magnitudinea 8,9 a provocat o deplasare cu 10 centimetri a axei Terrei.

Cutremurul, soldat cu sute de morţi, a generat valuri seismice de până la 10 metri, care au inundat oraşe întregi, au deplasat clădiri şi au distrus maşini şi ambarcaţiuni. Unele dintre valurile seismice au pătruns până la zece kilometri în interiorul prefecturii Miyagi, situată pe coasta de est a Japoniei.

Seismul a fost cel mai puternic înregistrat în Japonia, iar valurile provocate de acesta au traversat Oceanul Pacific, determinând mai mult de 50 de state şi teroritorii să emită alterte şi avertizări de tsunami. Cutremurul a fost urmat de peste 160 de replici în primele 24 de ore, 141 dintre acestea având magnitudini mai mari de 5.

Geofizicienii americani afirmă că plăcile tectonice s-au deplasat cu mai mult de 18 metri, iar cutremurul a fost "de sute de ori mai puternic" decât cel înregistrat în 2010 în Haiti şi similar celui din 2004 din Indonezia, soldat cu peste 200.000 de victime în mai multe ţări din Oceanul Indian.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici