Daily Telegraph: CIA a torturat suspecţi al-Qaida "până în pragul morţii". Agenţii au folosit metode "medievale, inimaginabile"

Agenţia americană de informaţii CIA a torturat suspecţi al-Qaida "până în pragul morţii", relatează luni cotidianul britanic Daily Telegraph, citând surse din domeniul securităţii, transmite AFP.

519 afișări
Imaginea articolului Daily Telegraph: CIA a torturat suspecţi al-Qaida "până în pragul morţii". Agenţii au folosit metode "medievale, inimaginabile"

Daily Telegraph: CIA a torturat suspecţi al-Qaida "până în pragul morţii". Agenţii au folosit metode "medievale, inimaginabile" (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Cel puţin doi suspecţi, printre care şi presupusul organizator al atentatelor de la 11 septembrie 2001, Khaled Sheikh Mohammed, au fost supuşi unor metode de tortură mult peste simularea înecului recunoscută de CIA, scrie ziarul, potrivit căruia Senatul american urmează să publice în curând un raport pe această temă, care va şoca opinia publică.

"Nu se mulţumeau să verse apă pe capul lor sau printr-o ţesătură. Ei îi menţineau sub apă până în pragul morţii, în prezenţa unui medic, pentru a se asigura că nu merg prea departe", adaugă publicaţia, citând una dintre sursele sale.

Conform unei alte surse citate de ziar, acest tratament i-a fost aplicat lui Khaled Sheikh Mohammed, în prezent încarcerat la centrul de detenţie de la baza navală americană Guantanamo, din Cuba, precum şi unui cetăţean saudit suspectat că a instigat la comiterea atentatului cu bombă împotriva USS Cole, în largul Yemenului, în anul 2000, acesta fiind de asemenea deţinut la Guantanamo.

"Au folosit metode medievale, inimaginabile pentru oameni", a adăugat sursa, care ar cunoaşte detalii din dosare clasificate.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici