Damascul se declară dispus să coopereze în plan internaţional împotriva terorismului

Autorităţile siriene şi-au declarat, luni, disponibilitatea de a coopera cu comunitatea internaţională, inclusiv cu SUA şi Marea Britanie, în lupta împotriva insurgenţilor islamişti, dar au subliniat că o eventuală intervenţie în Siria trebuie să aibă loc în coordonare cu Damascul.

149 afișări
Imaginea articolului Damascul se declară dispus să coopereze în plan internaţional împotriva terorismului

Damascul se declară dispus să coopereze în plan internaţional împotriva terorismului (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Siria este deschisă unei cooperări şi unei coordonări pe plan regional şi internaţional, pentru a lupta împotriva terorismului în cadrul rezoluţiei 2170 a Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite", a declarat ministrul sirian de Externe, Walid Muallem, într-o conferinţă de presă.

Întrebat dacă această cooperare include Statele Unite şi Marea Britanie, şeful diplomaţiei siriene a răspuns că şi aceste ţări "sunt binevenite".

Consiliul de Securitate al ONU a adoptat în unanimitate rezoluţia care vizează să pună capăt recrutării şi finanţării islamiştilor în Siria şi în Irak.

Textul rezoluţiei se înscrie în capitolul VII al Cartei Naţiunilor Unite, care permite folosirea sancţiunilor, inclusiv a forţei, pentru a-l aplica, însă nu autorizează, deocamdată, o intervenţie militară.

Printre sancţiunile posibile se află în special embargoul asupra armelor, blocarea conturilor şi interdicţii pentru călătoriile în străinătate.

În condiţiile în care Casa Albă a declarat, vineri, că analizează posibilitatea unor raiduri aeriene în Siria, ministrul Mouallem a subliniat că eventuale bombardamente americane împotriva insurgenţilor islamişti pe teritoriul sirian trebuie să aibă loc în coordonare cu Damascul şi a avertizat că, în caz contrar, acţiunea ar fi similară unei agresiuni împotriva Siriei.

Întrebat despre posibilitatea ca apărarea antiaeriană siriană să deschidă focul asupra avioanelor americane care ar efectua raiduri în Siria, ministrul de Externe a răspuns că "aceasta s-ar putea întâmpla dacă nu există cooperare prealabilă". "În consecinţă, propunem o cooperare şi o coordonare internaţională în prealabil pentru a împiedica o agresiune" împotriva Siriei, a explicat şeful diplomaţiei de la Damasc.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici