Danemarca deschide prima sa clinică de distribuire gratuită a heroinei

Danemarca a deschis, luni, la Copenhaga prima sa clinică de distribuire gratuită a heroinei, sub supraveghere medicală, după mai mulţi ani de dezbateri, pentru a ajuta nucleul dur al toxicomanilor cu dependenţă gravă.

60 afișări
Imaginea articolului Danemarca deschide prima sa clinică de distribuire gratuită a heroinei

Danemarca deschide prima sa clinică de distribuire gratuită a heroinei (Imagine: Mediafax Foto)

Regatul scandinav s-a alăturat astfel Germaniei, Elveţiei, Olandei şi Marii Britanii, care au aprobat prescrierea medicală a heroinei unui număr restrâns de dependenţi de această substanţă în pofida terapiilor cu metadonă.

Deschiderea clinicii are loc după adoptarea, în 2008, a unui proiect de lege al Parlamentului, care autoriza distribuirea în scop medical a heroinei.

Programul se referă la circa 300 de toxicomani (aproximativ 1 la sută din drogaţii din ţară) incapabili să substituie heroina cu metadonă.

"Obiectivul nostru nu este de a vindeca dependenţii de heroină, ci de a-i ajuta pe cei care nu se pot mulţumi doar cu metadonă, furnizându-le heroină, să evite bolile şi criminalitatea care decurge din eforturile lor de a o procura", a declarat Inger Nielsen, medicul care se ocupă de acest centru.

Această ofertă de injectare intravenoasă se referă la dependenţii de heroină "voluntari care trebuie trimişi de unul dintre centrele de dezintoxicare cu metadonă" din Copenhaga, potrivit lui Nielsen.

Voluntarii vor fi trataţi cu metadonă în primele 14 zile "pentru a putea apoi doza cantitatea de heroină care le va fi prescrisă", a precizat ea.

Asociaţia toxicomanilor a criticat această iniţiativă care obligă în special persoanele dependente să vină la centru de două ori pe zi, şapte zile din şapte, pentru a-şi primi dozele.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici