Data posibilă a alegerilor prezidenţiale din Polonia este 20 iunie

Preşedintele polonez interimar, Bronislaw Komorowski, a convenit, miercuri, cu opoziţia ca primul tur al alegerilor prezidenţiale să aibă loc la 20 iunie, în timp ce protestele se amplifică împotriva alegerii catedralei Wawel din Cracovia ca loc de înmormântare pentru Lech Kaczynski.

22 afișări
Imaginea articolului Data posibilă a alegerilor prezidenţiale din Polonia este 20 iunie

Data virtuală a alegerilor prezidenţiale din Polonia este 20 iunie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Komorowski a amânat până la 21 aprilie anunţul oficial privind data alegerilor.

Aceata este prima negociere politică desfăşurată după accidentul avionului prezidenţial polonez, sâmbătă la Smolensk, în Rusia.

Data de 20 iunie, ultima posibilă potrivit Constituţiei poloneze, şi amânarea anunţului până la 21 aprilie i-au fost propuse lui Komorowski de opoziţia conservatoare şi de tabăra de stânga.

Cauzele exacte ale accidentului rămân încă necunoscute. Ancheta polonezo-rusă privind catastrofa continuă, în timp ce anchetatorii au exclus posibilitatea ca evenimentul să se fi produs din cauza unui incendiu sau a unei explozii.

Un avion militar polonez a adus, miercuri, la Varşovia, cadavrele a 30 de victime ale accidentului, între care cel al guvernatorului Băncii Centrale a Poloniei, Slawomir Skrzypek, cel al preşedintelui Comitetului Olimpic Polonez, Piotr Nurowski, al vicepreşedintelui Camerei inferioare Parlamentului, Krzysztof Putra, şi pe cel al candidatului stângii la alegerile prezidenţiale, Jerzy Szmajdzinski.

Trupul neînsufleţit al preşedintelui Kaczynski şi cel al soţiei sale, Maria, au fost repatriate duminică şi, respectiv, luni.

În faţa Palatului prezidenţial din Varşovia, unde sunt expuse sicriele acestora, mii de polonezi au venit din toate colţurile ţării pentru a-i aduce un ultim omagiu cuplului prezidenţial, formând, miercuri, o coadă de până la zece ore de aşteptare.

Kaczynski va fi primul preşedinte al noii republici poloneze, create după căderea comunismului în 1989, care va fi înmormântat în cripta catedralei Castelului Wawel, din Cracovia. Începând de marţi, protestatarii au ieşit pe străzi pentru a denunţa ceea ce ei consideră o onoare nejustificată: "Nu dezonoraţi Wawel!", se putea citi pe o pancartă a unui manifestant, în acest oraş istoric din sudul ţării.

Pentru a alege un succesor al lui Lech Kaczynski, calendarul electoral este extrem de strâns. Astfel, la 55 de zile de acest scrutin, potenţialii candidaţi trebuie să strângă fiecare câte 100.000 de semnături în favoarea lor din partea alegătorilor.

"Nu ar fi bine să luăm decizii de acest tip în perioada doliului", care va dura în Polonia până duminică, a declarat deputatul partidului conservator Lege şi Justiţie (PiS) Pawel Poncyliusz. "Astăzi este doliu, tristeţe şi vid în inimile noastre", a adăugat el pentru televiziunea TVN24.

Doi candidaţi la alegerile prezidenţiale, prevăzute iniţial pentru toamnă, au murit în această catastrofă.

Lech Kaczynski urma să candideze pentru un al doilea mandat, din partea conservatorilor, iar Jerzy Szmajdzinski era deja candidatul oficial al stângii social-democrate (SLD).

Şeful interimar al statului, Komorowski, este în acelaşi timp candidatul oficial al partidului liberal Platforma Civică (PO). Sondajele dinaintea accidentului îi ofereau un avans clar.

Miercuri nu se ştia clar încă dacă fratele geamăn al preşedintelui, Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului Lege şi Justiţia va candida la alegerile prezidenţiale în locul fratelui său.

Jaroslaw Kaczynski nu a făcut nicio declaraţie publică de la moartea tragică a fratelui său.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici