David Cameron îşi scurtează vacanţa din cauza situaţiei din Siria

Premierul britanic David Cameron a decis să-şi scurteze vacanţa "din cauza situaţiei din Siria" şi va reveni la Downing Street marţi, după care va prezida o reuniune a Consiliului Naţional pentru Securitate, a anunţat luni un purtător de cuvânt.

112 afișări
Imaginea articolului David Cameron îşi scurtează vacanţa din cauza situaţiei din Siria

Premierul britanic David Cameron (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Şeful Guvernului britanic, aflat în vacanţă în Cornwall (sud-vestul Angliei), trebuia să se întoarcă "mai târziu, în cursul săptămânii", însă "va lucra de mâine (marţi) la Downing Street", a anunţat purtătorul de cuvânt pentru AFP.

În cursul weekendului trecut, David Cameron s-a întreţinut la telefon cu mai mulţi lideri, între care preşedinţii american Barack Obama şi francez François Hollande, în vederea oferirii unui "răspuns serios" la presupusul atac chimic comis pe 21 august în apropiere de Damasc.

El va prezida miercuri o reuniune a Consiliului Naţional pentru Securitate (National security council, NSC), care a fost convocat special "din cauza evenimentelor urgente din Siria", a precizat purtătorul de cuvânt.

NSC, care se întruneşte săptămânal, este format din cei mai importanţi zece miniştri ai Guvernului britanic. Oficialii cu rangul cel mai înalt în cadrul armatei şi serviciilor de informaţii participă în funcţie de situaţie.

În timp ce unele ţări occidentale studiază opţiuni militare împotriva Damascului, premierul britanic este presat de către deputaţi să convoace Parlamentul, aflat în vacanţă până la 2 septembrie, pentru a-i supune la vot o eventuală acţiune.

Downing Street nu a respins această posibilitate, anunţând totodată că îşi "rezervă posibilitatea de a trece la acţiune foarte rapid în caz de necesitate".

Ministrul britanic de Externe William Hague a apreciat luni că o acţiune a occidentalilor în Siria va fi posibilă chiar fără acordul Consiliului de Securitate.

"Este, oare, posibil să se răspundă folosirii armelor chimice fără o unitate în Consiliul de Securitate al ONU? Eu aş spune că da", a declarat ministrul britanic de Externe într-un interviu pentru BBC.

"Am încercat alte metode, metode diplomatice, şi continuăm să le utilizăm, dar ele au eşuat până acum", a subliniat William Hague.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici