David Cameron trimite un "mesaj foarte clar" Rusiei

Rusia va trebui să facă faţă unor presiuni "diplomatice, politice, economice şi de altă natură" pentru că "a încălcat suveranitatea şi integritatea teritorială" a Ucrainei, a subliniat luni premierul britanic, David Cameron, dorind "să trimită un mesaj foarte clar".

917 afișări
Imaginea articolului David Cameron trimite un "mesaj foarte clar" Rusiei

Premierul britanic, David Cameron (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Ne dorim mai degrabă o detensionare a situaţiei decât să vedem Rusia continuând pe calea pe care s-a angajat prin încălcarea suveranităţii şi a integrităţii teritoriale a altei ţări. Apărarea acestui punct de vedere ne va putea conduce să recurgem la presiuni diplomatice, politice, economice şi de altă natură", a declarat şeful Guvernului britanic la reşedinţa sa din 10, Downing Street, după ce a prezidat o şedinţă a Consiliului Naţional de Securitate.

Pe de altă parte, el a calificat ca fiind "foarte îngrijorătoare" eventualitatea unui ultimatum adresat de forţele ruse militarilor ucraineni prezenţi în Crimeea, somându-i să se predea sub ameninţarea de a fi atacaţi.

Cameron a făcut aceste afirmaţii în momentul în care Uniunea Europeană a ameninţat că va reconsidera relaţiile sale cu Rusia în absenţa "detensionării" situaţiei din Ucraina.

Întrebat anterior dacă Marea Britanie exclude orice intervenţie militară, purtătorul de cuvânt al premierului britanic a răspuns că doar "soluţiile paşnice şi diplomatice sunt studiate".

La Kiev, unde s-a întâlnit cu noile autorităţi ucrainene, şeful diplomaţiei britanice, William Hague, a calificat la rândul său situaţia din Ucraina ca fiind "cea mai gravă criză din Europa" de la începutul secolului şi a avertizat Moscova în legătură cu "preţul semnificativ" al intervenţiei militare în Crimeea.

"Am început deja să luăm măsuri de ordin diplomatic", a declarat ministrul, care a anunţat că Londra îşi suspendă participarea la reuniunile pregătitoare ale summitului G8, programat să aibă loc în iunie la Soci, în sudul Rusiei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici