De la Trump la Erdogan. Bărbaţii care au luat cele mai neinspirate decizii ca lideri în timpul pandemiei

  • În jurul lumii, liderii autoritari au exploatat sau manipulat greşit răspunsul la pandemie
  • Majoritatea sunt bărbaţi care au pus interesul personal înaintea binelui colectiv
  • Comportamentul lor este adesea îngrozitor şi lipsit de empatie faţă de propria populaţie
1476 afișări
Imaginea articolului De la Trump la Erdogan. Bărbaţii care au luat cele mai neinspirate decizii ca lideri în timpul pandemiei

Sursa foto: profimedia

Sexul devine relevant când vorbim de lideri capabili să gestioneze cu succes actuala criză umanitară pe care planeta o traversează. Femeile lider precum Angela Merkel, Jacinda Ardern sau Tsai Ing au demonstrat compasiune iar acţiunile întreprinse pentru populaţie sunt demne de laudă.

Cu toate acestea, ar putea fi posibil ca liderii care au performat slab în timpul gestionării pandemiei să împărtăşească aceleaşi trăsături disfuncţionale? Răutate, o fixaţie pentru război, paranoia, lipsă de empatie şi compasiune pentru propriul popor, egoism exacerbat, toate aceste caracteristici par desprinse dintr-o ladă plină cu defecte pe care niciun popor nu le-ar dori să le aibă conducătorul său.

Un alt factor decisiv îl reprezintă orientarea politică a liderului. În linii mari, conducătorii liberali care au sub control regimuri autoritare resping constrângerile legale şi actele democratice. Abuzează la maxim de drepturile civile ale cetăţenilor, resping libertatea presei, tolerează corupţia şi cunosc cel mai bine cum să acţioneze în situaţii de criză. În realitate, eşuează lamentabil.

Donald Trump întruneşte toate calităţile unui lider slab. Este campionul neîncoronat al pandemiei de coronavirus. Recomandările sale privind injectarea de dezinfectant ca remediu pentru coronavirus s-au lăsat cu repercursiuni. În doar 48 de ore, apelurile la liniile de urgenţă din toată ţara au fost dublate din cauza faptului că oamenii s-au intoxicat de la propunerea iresponsabilă a preşedintelui.

Dar mai sunt mulţi alţi pretendenţi la titlul mondial. Spre exemplu,  Recep Tayyip Erdogan, preşedintele Turciei. Răspunsul său la ameninţarea crescută de infectare cu noul coronavirus a fost să prioritizeze economia înaintea vieţii cetăţenilor. Erdogan este acuzat printre altele, ca şi omologul său american, de politizarea crizei. El a exclus eliberarea condiţionată pe fondul epidemiei a unor deţinuţi precum principalii săi adversari politici, jurnalişti şi activiştii pentru drepturile omului.

În Filipine, Rodrigo Duerte, renumit pentru celebrarea omorului extrajudiciar, a ridicat ştacheta la un alt nivel. El a ordonat armatei să tragă în populaţie dacă aceştia nu se supun ordinelor venite de la vârf. Duerte a minimalizat ameninţarea crescută generată de Covid-19 şi a reacţionat excesiv.

Liderul de dreapta al Ungariei, Viktor Orban, a cărui putere nelimitată de a guverna poate fi revocată oricând, nu se teme să aplice măsuri care se limitează la propriul ego. Opozanţii se tem că parlamentul maghiar îl favorizează şi nu va aplica niciodată pentru demiterea acestuia.

Unii lideri au acţionat cu un grad de iresponsabilitate crescută. Preşedintele Braziliei, Jair Bolsonaro, neagă existenţa virusului. Gradul lui de înţelegere l-a adus în pragul comparării efectelor virusului letal cu o simplă răceală. El a incitat populaţia să se opună măsurilor de izolare şi a promovat medicamente neaprobate periculoase prin intermediul reţelelor de socializare. Acţiunile sale morbide au pus Brazilia pe traiectoria letală a noului coronavirus.

Liderul Chinei, Xi Jinping, foloseşte, de asemenea, pandemia pentru scopuri politice. Aşa cum a demonstrat arestarea oportunistă săptămâna trecută a 15 veterani pro-democraţie din Hong Kong. Securitatea şi temerile economice legate de virus sunt exploatate pentru a justifica o criză tot mai strânsă, după eşecul de anul trecut de a opri protestele anti-Beijing. Dar lipsa conectării la realitate a lui Xi a condus la dezastrul de unde a izbucnit primul focar epidemic de coronavirus din lume, Wuhan.

Primul Ministru al Indiei, Narendra Modi, a ordonat represiunea din Kashmir. Tot el este răspunzător şi pentru violenţele împotriva musulmanilor din New Delhi. Însă toate aceste decizii au fost încununate nefast de măsurile antivirus haotice şi confuze pe care le-a întreprins în timpul pandemiei.

Credibilitatea lui Vladimir Putin este pusă la îndoială. A oferit un răspuns întârziat pentru combaterea epidemiei în propria ţară. Preocupările sale sunt legate de influenţarea preţului petrolului şi găsirea de noi pieţe pentru comercializarea acestuia, fiind principala resursă care generează bani la Kremlin.

Benjamin Netanyahu completează topul incompetenţei. Aflat în faţa unui proces de corupţie în Israel, el a manipulat ameninţarea virusului pentru a-şi putea continua mandatul.

Oamenii de pretutindeni de pe glob sunt şocaţi de deciziile propriilor conducători şi speră la o îmbunătăţire a situaţiei lor în viitor.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici