Deadline-ul se apropie. Oficialii Uniunii Europene nu consideră că va fi încheiat un acord Brexit săptămâna aceasta-surse

Uniunea Europeană nu prevăd o încheiere a acordului Brexit săptămâna aceasta, au declarat mai mulţi oficiali şi diplomaţi europeni, în urma discuţiilor eşuate de marţi de la Bruxelles, relatează Reuters.

1231 afișări
Imaginea articolului Deadline-ul se apropie. Oficialii Uniunii Europene nu consideră că va fi încheiat un acord Brexit săptămâna aceasta-surse

Deadline-ul se apropie. Oficialii Uniunii Europene nu consideră că va fi încheiat un acord Brexit săptămâna aceasta-surse

„Este puţin probabil să fie încheiat un acord înainte de weekend. Va fi un weekend de lucru”, a declarat un oficial european.

Mai mulţi diplomaţi au speculat că dacă negociatorii Uniunii Europene şi ai Marii Britanii vor încheia un acord în cursul weekendului, prim-ministrul britanic Theresa May ar putea merge luni la Bruxelles pentru a primi sprijinul politic şi s-ar întoarce cu o zi înainte ca acordul să fie votat în Parlamentul britanic.

Michel Barnier, negociatorul-şef al Uniunii Europene, a declarat sâmbătă că ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană va trebui amânată chiar dacă Acordul Brexit va fi aprobat de Camera Comunelor, deoarece nu mai este timp suficient pentru ratificarea documentului de către ţările şi instituţiile europene.

Marea Britanie ar urma să iasă din Uniunea Europeană pe 29 martie, dar Guvernul Theresa May speră să obţină concesii suplimentare din partea Bruxellesului pentru a putea evita producerea unui Brexit fără acord.

Theresa May vrea renegocierea situaţiei frontierei nord-irlandeze. Acordul pe tema Brexit prevede un statut special pentru provincia britanică Irlanda de Nord, în scopul evitării introducerii controalelor la frontiera cu Irlanda, stat membru al Uniunii Europene.

Acordul Brexit elaborat de Guvernul Theresa May şi Bruxelles prevede reciprocitate în privinţa libertăţii de circulaţie, o perioadă de tranziţie post-Brexit, menţinerea Marii Britanii în uniunea vamală, un statut special al provinciei britanice Irlanda de Nord şi păstrarea aranjamentelor comerciale. Proiectul de acord este contestat de numeroşi politicieni britanici.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici