Decizia lui Sarkozy privind revenirea în politică este aşteptată în "câteva zile"

Fostul preşedinte Nicolas Sarkozy îşi va anunţa în câteva zile decizia privind revenirea în politică, susţin persoane apropiate, care dezvăluie că Sarkozy ar urma să-şi anunţe candidatura la preşedinţia partidului UMP, la jumătatea lunii septembrie, având ca obiectiv prezidenţialele din 2017.

68 afișări
Imaginea articolului Decizia lui Sarkozy privind revenirea în politică este aşteptată în "câteva zile"

Decizia lui Sarkozy privind revenirea în politică este aşteptată în "câteva zile"(Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Sarkozy îşi va anunţa "în câteva zile" decizia cu privire la o eventuală candidatură la preşedinţia UMP, a afirmat, miercuri, într-o declaraţie pentru postul de radio France Info fostul ministru Brice Hortefeux, care consideră că fostul preşedinte reprezintă singura soluţie între "naufragiul socialist şi mirajul extremist", relatează AFP. El a adăugat că nu ştie care va fi decizia lui Sarkozy.

În Franţa, preşedinţia unui partid este considerată "trambulina" în vederea unei candidaturi la scrutinul prezidenţial. Partidul de dreapta Uniunea pentru o Mişcare Populară (UMP) urmează să-şi aleagă în noiembrie un nou preşedinte, iar anunţuri cu privire la candidaţi sunt aşteptate înainte de sfârşitul lunii septembrie.

Numeroase persoane apropiate spun că fostul şef de stat (2007-2012), care refuza până în prezent să concureze cu alţi candidaţi la alegerile interne prevăzute pentru 2016, ar fi acceptat să treacă prin acest scrutin primar.

În cadrul UMP, unde fostul preşedinte se bucură în continuare de popularitate, în pofida inculpării, la începutul lunii iulie, pentru "trafic de influenţă activă" şi a faptului că numele său este menţionat în alte dosare judiciare, nimeni nu are îndoieli că va fi ales preşedintele partidului.

Potrivit apropiaţilor, Nicolas Sarkozy are în vedere reconstruirea imaginii UMP, confruntat cu o gravă criză financiară şi morală, după descoperirea unui sistem de facturi false, şi, de asemenea, ar dori să schimbe numele formaţiunii, să iniţieze o descentralizare şi să ofere mai multă autonomie filialelor, care vor fi consultate prin referendumuri interne.

Potrivit unor declaraţii publicate în cursul verii de cotidianul Journal de Dimanche, fostul preşedinte ar dori să nu lase scena politică dominată doar de Partidul Socialist, aflat la putere, şi de Frontul Naţional (extrema-dreaptă), câştigător al alegerilor europene din mai.

După plecarea forţată din iunie a fostului preşedinte al UMP, Jean-Francois Cope, nevoit să-şi dea demisia în urma unui scandal cu facturi false implicând o firmă condusă de doi dintre prietenii săi, partidul este condus de un triumvirat format din foştii premieri Alain Juppé, Jean-Pierre Raffarin, François Fillon.

Doi dintre aceştia - Francois Fillon şi Allain Jupe, şi-a anunţat intenţia de a candida la alegerile prezidenţiale din 2017. Mai multe sondaje îl plasează de câteva luni pe Alain Juppe în faţa lui Nicolas Sarkozy.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici