NEWS ALERT  Decizie. Curtea Supremă a SUA a eliminat dreptul constituţional la avort

Curtea Supremă a SUA a eliminat vineri dreptul constituţional la avort, anulând hotărârea istorică Roe vs. Wade din 1973.

2886 afișări
Imaginea articolului Decizie. Curtea Supremă a SUA a eliminat dreptul constituţional la avort

Decizie. Curtea Supremă a SUA a eliminat dreptul constituţional la avort

Curtea Supremă a Statelor Unite a luat vineri măsura dramatică de a anula hotărârea istorică Roe vs. Wade din 1973, care a recunoscut dreptul constituţional al femeii la avort şi a legalizat avortul la nivel naţional, oferind o victorie importantă republicanilor şi conservatorilor religioşi care doresc să limiteze sau să interzică această procedură, potrivit Reuters.

Curtea, într-o decizie cu 6-3, alimentată de majoritatea sa conservatoare, a confirmat o lege din Mississippi, susţinută de republicani, care interzice avortul după 15 săptămâni.

Decizia Roe v. Wade din 1973 garanta dreptul femeilopr de a avorta, dar nu a fost acceptată de către dreapta religioasă.

Judecătorii au susţinut că decizia Roe vs. Wade a fost luată greşit, deoarece Constituţia SUA nu menţionează în mod specific dreptul la avort.

O versiune preliminară a hotărârii scrisă de judecătorul conservator Samuel Alito, care indica faptul că este probabil ca instanţa să anuleze Roe, a fost dezvăluită în luna mai, declanşând o furtună politică.

"Constituţia nu face nicio referire la avort, iar un astfel de drept nu este protejat implicit de nicio prevedere constituţională", a scris Alito în hotărârea pronunţată.

În cauza Roe vs. Wade s-a recunoscut că dreptul la intimitate personală prevăzut de Constituţia SUA protejează capacitatea unei femei de a întrerupe sarcina.

Într-o hotărâre din 1992, numită Planned Parenthood of Southeastern Pennsylvania v. Casey, Curtea Supremă a reafirmat dreptul la avort şi a interzis legile care impun o "povară excesivă" asupra accesului la avort.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici