Declaraţie îngrijorătoare a lui Joe Biden. Statele Unite afirmă că războiul dintre Ucraina şi Rusia pare iminent

Preşedintele SUA, Joe Biden, a declarat joi că există acum "toate indiciile" că Rusia plănuieşte să invadeze Ucraina, inclusiv semne că Moscova pregăteşte o operaţiune de "steag fals" pentru a justifica acest lucru.

23504 afișări
Imaginea articolului Declaraţie îngrijorătoare a lui Joe Biden. Statele Unite afirmă că războiul dintre Ucraina şi Rusia pare iminent

Ucraina şi separatiştii pro-ruşi din interiorul Ucrainei au făcut anterior un schimb de focuri joi, de-a lungul liniei de front care le desparte, în ceea ce oficialii occidentali au descris drept un posibil pretext creat de Moscova pentru a invada, scrie Reuters.

Biden i-a ordonat secretarului de stat Antony Blinken să îşi schimbe planurile de călătorie în ultimul moment pentru a vorbi la o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU privind Ucraina.

"Dovezile de pe teren arată că Rusia se îndreaptă spre o invazie iminentă. Acesta este un moment crucial", a declarat reporterilor ambasadorul american la ONU, Linda Thomas-Greenfield.

Rusia neagă că intenţionează să îşi invadeze vecinul şi a declarat săptămâna aceasta că îşi retrage o parte din cei peste 100.000 de soldaţi pe care i-a mobilizat în apropierea frontierei. Washingtonul spune că Rusia nu se retrage, ci, de fapt, trimite mai multe forţe.

Ucraina şi rebelii pro-ruşi au oferit relatări contradictorii despre bombardamentele de pe frontul din regiunea separatistă Donbass. 

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Moscova este "serios îngrijorată" de rapoartele privind o escaladare.

Ministrul britanic de externe Liz Truss a calificat rapoartele drept "o încercare flagrantă a guvernului rus de a fabrica pretexte pentru invazie".

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că forţele pro-ruse au bombardat o grădiniţă, în ceea ce el a numit o "mare provocare". Separatiştii, la rândul lor, au acuzat forţele guvernamentale că au deschis focul pe teritoriul lor de patru ori în ultimele 24 de ore.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici