Degajare de vapori la clădirea reactorului 3 a centralei Fukushima

Operatorul centralei avariate Fukushima a anunţat joi că a fost observată o degajare de vapori la o piscină de stocare de material la nivelul cinci al clădirii reactorului numărul 3 din cadrul instalaţiei atomice.

517 afișări
Imaginea articolului Degajare de vapori la clădirea reactorului 3 a centralei Fukushima

Degajare de vapori la clădirea reactorului 3 a centralei Fukushima (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Aceşti vapori au fost observaţi la ora locală 8.20 (2.20, ora României), cu ajutorul unei camere, de către membri ai personalului unei întreprinderi care intervine la instalaţie, a anunţat grupul Tokyo Electric Power (TEPCO) într-un e-mail, fără să ofere alte precizări.

Instrumente de măsurare a radioactivităţii în zonă nu au relevat o schimbare semnificativă, potrivit aceleiaşi surse.

TEPCO nu cunoaşte, încă, originea acestor vapori, dar "se degajă un fir subţire, ci nu un nor", a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt.

"Nici temperatura reactorului, nici măsurătorile sistemelor de control al radioactivităţii nu sunt ridicate. Nu credem că este vorba despre o situaţie de urgenţă, dar continuăm să anchetăm", a adăugat el.

Reactorul 3 este unul dintre cele trei reactoare ale centralei - din totalul de şase - în care s-a topit combustibil nuclear în urma cutremurului urmat de un tsunami devastator pe 11 martie 2011.

El a fost afectat de o explozie de hidrogen care a suflat acoperişul clădirii, lăsând o parte a instalaţiei descoperită.

În apropierea acestui reactor, care funcţiona cu MOX (amestec de oxizi de uraniu şi plutoniu), se înregistrează un nivel foarte ridicat de radioactivitate.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici