Demisiile din Ungaria îl lasă pe Viktor Orban în cea mai mare criză de până acum

Ungaria a fost zguduită de demisiile bruşte ale celor mai populare şi de succes două femei dintr-un partid de guvernământ, evenimentele constituind cea mai mare ameninţare la adresa lui Orban de la revenirea sa la putere în 2010, scrie BBC.

3141 afișări
Imaginea articolului Demisiile din Ungaria îl lasă pe Viktor Orban în cea mai mare criză de până acum

Demisiile din Ungaria îl lasă pe Viktor Orban în cea mai mare criză de până acum

Preşedinta Katalin Novak şi fostul ministru al justiţiei, Judit Varga, şi-au asumat ambele responsabilitatea pentru decizia de a-l graţia pe Endre K, fost director adjunct al unui orfelinat de stat. Endre K a fost încarcerat pentru că a convins copiii să îşi retragă mărturia împotriva directorului orfelinatului, acuzat de abuz sexual.

Plecările celor două femei au fost urmate de o serie de acuzaţii privind modul în care Viktor Orban conduce ţara.

Preşedinta Novak radia o imagine de ,,mamă a naţiunii", identificată îndeaproape cu politicile populare de încurajare a cuplurilor de a avea mai mulţi copii, notează BBC.

Judit Varga ar fi trebuit să conducă partidul de guvernământ Fidesz în lupta împotriva ,,birocraţilor de la Bruxelles" în alegerile europarlamentare din iunie, dar a demisionat din funcţia de deputat şi s-a retras din viaţa publică.

La scurt timp după demisia lui Judit Varga, fostul ei soţ, Peter Magyar, o figură importantă din partidul Fidesz, a anunţat: ,,Nu vreau să mai fac parte nici măcar pentru un minut dintr-un sistem în care adevăraţii vinovaţi se ascund în spatele fustelor femeilor”. Ulterior, el a postat zilnic pe Facebook noi critici la adresa unor figuri guvernamentale, printre care Antal Rogan – omul de comunicare al Guvernului – şi Istvan Tiborcz, ginerele premierului şi soţul fiicei lui Orban, Rahel.

Reacţia lui Orban, absentă

Potrivit BBC, partidele de opoziţie au înaintat cereri de investigare a modului în care a fost acordată graţierea lui Endre K şi a modului în care este condus statul şi au solicitat alegerea directă a viitorului preşedinte.

Până în acest moment, Viktor Orban nu a declarat nimic public. Este, fără îndoială, cea mai mare provocare a sa în cei 14 ani de guvernare neîntreruptă a Fidesz, iar demisiile din funcţiile importante ale statului i-au afectat puterea.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici