Democrata Gabrielle Giffords, împuşcată în cap acum doi ani, şi-a mustrat colegii în Congres pentru lipsa de acţiune privind armele de foc

Democrata Gabrielle Giffords, la doi ani după ce a fost împuşcată cu un glonţ în cap, dar a rămas în viaţă, a venit şchiopătând în faţa colegilor din Congresul american, unde a vorbit cu dificultate, dar suficient cât să îi mustre pentru lipsa de acţiune privind armele de foc.

773 afișări
Imaginea articolului Democrata Gabrielle Giffords, împuşcată în cap acum doi ani, şi-a mustrat colegii în Congres pentru lipsa de acţiune privind armele de foc

Gabrielle Giffords (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Ascultată de o sală tăcută, în picioare, Gabrielle Giffords citeşte o scurtă declaraţie la prima audiere parlamentară cu privire la arme, organizată după atacul armat din 14 decembrie în şcoala Newtown, unde 20 de copii au fost împuşcaţi.

"Îmi este greu să vorbesc, dar trebuie să spun ceva important", începe Gabrielle Giffords, în continuare marcată de sechelele atacului armat din ianuarie 2011 în care a fost împuşcată. De atunci, democrata a părăsit Camera Reprezentanţilor. Astăzi, braţul drept îi pare paralizat şi soţul ei, fostul austronaut Mark Kelly, trebuie să o ţină de cel stâng pentru a o conduce la scaunul său.

"Trebuie să acţionaţi. Fiţi îndrăzneţi! Fiţi curajoşi! Americanii contează pe voi", continuă fosta aleasă, arătând pumnul. Apoi soţul său o conduce cu blândeţe în afara sălii.

Fără să surprindă, acest "ceva" diferă de cel preconizat de către puternicul Wayne LaPierre, care conduce National Rifle Association (NRA), aşezat la câţiva metri în spate.

Lobbyistul conduce NRA de peste 20 de ani şi nu este la prima audiere.

"Încântată să vă revăd", îi spune, ironic, Dianne Feinstein, democrata reprobată de către conservatori care a reuşit, în 1994, să impună o interdicţie de zece ani pentru armele de asalt. Astăzi, ea încearcă să impună din nou această prohibiţie, dar numeroşi colegi de-ai săi se îndoiesc de utilitatea sa. De fapt, puţine studii au concluzionat asupra eficienţei sau ineficienţei acestei interdicţii privind combaterea criminalităţii armate.

"Nu se poate trăi într-o societate total înarmată"

"Este timpul să-i învelim imediat pe copiii noştri cu o pătură de securitate", plasând gardieni înarmaţi în şcoli, insistă Wayne LaPierre, reluând argumentul major al apărătorilor armelor că interzicerea acestora nu-i împiedică atât pe criminali, cât şi pe nebuni să le procure sau să le folosească.

Dar "ce faceţi din centre comerciale, cinematografe, întreprinderi? Nu se poate trăi într-o societate total înarmată", răspunde Dianne Feinstein mai târziu.

Presat de către un alt democrat, Wayne LaPierre este obligat să răspundă la întrebare, deşi a refuzat iniţial să o facă. El afirmă că NRA nu este de acord ca 100% din vânzările de arme să constituie obiectul verificării identităţii şi antecedentelor judiciare.

Astăzi, legea federală nu obligă decât fabricanţii şi vânzătorii de arme să consulte fişierul central al FBI înainte de a vinde. Ori, 40% dintre arme sunt vândute în târguri sau de către vânzători ocazionali, o breşă imensă pe care majoritatea americanilor o doresc acoperită. Unele state au făcut-o, dar nu toate.

Propunerile de legi nu lipsesc. Legi stricte au fost votate în unele state, unde persoanele care cumpără arme pentru alţii sunt pedepsite, se interzice traficul între state sau încărcătoare de mare capacitate similare celui utilizat de Jared Lee Loughner. La 8 ianuarie 2011, la ora locală 10.10 (19.10, ora României), în Tucson, Arizona, tânărul a fost oprit în momentul în care voia să reîncarce. Dar trăsese deja 33 de gloanţe în 15 secunde şi omorâse şase persoane.

Dacă ar fi avut doar un încărcător de 10 gloanţe, "Christina-Taylor Green ar fi fost vie", deduce Mark Kelly, vorbind despre fata de nouă ani ucisă de cel de-al 13-lea glonţ tras.

Însă republicanul Lindsey Graham avea să povestească o altă istorie şi anume cea a unei mame asasinate în casă care avea numai un revolver cu şase gloanţe pentru a se apăra. Şi dacă ar fi fost doi agresori?

"În anumite circumstanţe, o armă AR-15 este perfect logică".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici