Democraţii se tem că Trump i-ar putea ceda Ucraina lui Putin şi va scoate SUA din NATO dacă va fi reales preşedinte

  • Democraţii se tem că dacă Donald Trump, cunoscut pentru retorica sa anti-NATO, revine la Casa Albă în 2025, SUA ar putea abandona Ucraina în faţa invaziei ruse.
  • În 2019, Trump l-a şantajat pe Zelenski că dacă nu-i va oferi informaţii despre afacerile familiei Biden din Ucraina, va retrage sprijinul NATO.
  • În decembrie 2019, preşedintele a fost pus sub acuzare de Camera Reprezentanţilor, dar în februarie a fost achitat de Senat.
  • Trump vrea o relaţie prietenoasă cu Vladimir Putin, dorinţă pe care şi-a manifestat-o încă de la primul mandat, în cadrul Summitului de la Helsinki din 2018.
  • Între 2018 şi 2019 a ameninţat că va scoate Statele Unite din NATO.
17962 afișări
Imaginea articolului Democraţii se tem că Trump i-ar putea ceda Ucraina lui Putin şi va scoate SUA din NATO dacă va fi reales preşedinte

Kremlin.ru

Daniel W. Drezner, profesor de politică internaţională la Facultatea de Drept şi Diplomaţie de la Universitatea Tufts, a scris pe Washington Post despre politica externă a lui  Trump dacă va fi reales. 

Democraţii din SUA şi liberalii din Europa se tem că Trump ar putea sista livrarea de armament către Ucraina pentru a se apăra de invazia rusă. Ba chiar există temeri că Trump ar putea retrage SUA din NATO

"Nu va retrage Statele Unite din NATO şi din alte organizaţii internaţionale dacă va fi ales în 2024. Dar va încerca", spune profesorul Drezner.

Profesorul susţine că mandatul lui Trump are un merit pentru „întărirea” NATO, creşterea finanţării acesteia şi pentru sprijinirea a două runde de extindere a NATO.  

"Dacă Trump câştigă în 2024, aş anticipa că îşi va urma viziunea de politică externă într-o manieră fără constrângere. Aceasta ar include, pentru început, retragerea Statelor Unite din NATO şi din acordurile de securitate cu Japonia şi Coreea de Sud. S-ar întâmpla şi retragerea din Organizaţia Mondială a Comerţului.  

Pe cât de dezorganizat a fost Trump în timpul primului său mandat, spre final a fost dispus să-i concedieze pe cei din echipa sa de securitate naţională care nu erau de acord cu el.  Trump ar putea fi un lider imatur, impulsiv,  dar chiar şi el poate trece printr-o curbă de învăţare. Este sigur să presupunem că el ar nominaliza persoane la fel de flexibile ca Kash Patel sau Ric Grenell  în al doilea mandat în cabinetul său". 

Cronicarul  Greg Sargent a scris pentru aceeaşi publicaţie că în ciuda dorinţei sale de a fi bun prieten cu Rusia, spune că Trump este schimbător.

Fostul preşedinte Donald Trump a sugerat la Fox News că Biden ar trebui să răspundă invaziei ameninţând personal că va distruge Rusia cu arme nucleare. El l-a condamnat pe Biden că este prea slab. 

"Nu ştim dacă Trump ar escalada într-adevăr ameninţările nucleare într-o situaţie ca aceasta.  Dar indiferent cine va fi ales de poporul american, în actuala circumstanţă, viitorul preşedinte va continua să sprijine Ucraina şi să conducă alianţa NATO, mi-a spus fostul ambasador William B. Taylor Jr., care a depus mărturie în timpul primei tentative de demitere a lui Trump". 

Recent, 11 senatori care îl susţin pe Trump au votat împotriva pachetului de ajutor militar de 40 de miliarde de dolari pentru Ucraina. 

Trump a declarat că dacă mai era preşedinte, Putin nu ar fi invadat Ucraina "sub nicio formă". Adaugă că s-a declarat "surprins" de ce a făcut Putin, crezând că dictatorul rus doar încearcă să negocieze cu occidentul. 

În 2019, fostul preşedinte a fost pus sub acuzare de Camera Reprezentanţilor din Congres pentru că a solicitat ilegal ajutorul din partea autorităţilor ucrainene pentru a-l compromite pe rivalul său, Joe Biden, pe tema afacerilor familiei sale din Ucraina.

Trump l-a ameninţat pe preşedintele ucrainean, Volodîmîr Zelenski, că va sista ajutorul militar acordat de SUA către Ucraina, dacă nu-i va oferi informaţii compromiţătoare. Însă a fost achitat în februarie 2020 de către Senat. 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici