Dennis Rodman face o nouă vizită în Coreea de Nord - VIDEO

Fostul jucător de baschet Dennis Rodman a anunţat marţi că se află în drum spre Coreea de Nord, dar a refuzat să spună dacă intenţionează să obţină eliberarea unui cetăţean american deţinut la Phenian.

414 afișări
Imaginea articolului Dennis Rodman face o nouă vizită în Coreea de Nord - VIDEO

Dennis Rodman face o nouă vizită în Coreea de Nord (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Dennis Rodman a afirmat de mai multe ori că va reveni în Coreea de Nord cu scopul de a contribui la eliberarea cetăţeanului american de origine coreeană Kenneth Bae, aflat în detenţie de nouă luni şi condamnat la 15 ani de închisoare într-un lagăr de muncă.

"Nu am promis nimic" în legătură cu Bae, a anunţat Dennis Rodman, marţi, pentru jurnalişti, în timpul unei escale pe aeroportul din Beijing, de unde urma să plece spre capitala nord-coreeană.

"Vreau doar să mă întâlnesc cu prietenul meu Kim (Jong-un, liderul regimului) pentru lansarea unei noi competiţii de baschet. Voi încerca să menţin comunicarea", a explicat el.

Phenianul a anulat vineri invitaţia adresată unui emisar oficial american pentru a discuta cazul lui Kenneth Bae, invocând participarea americană la manevre de disuasiune nucleară cu Coreea de Sud.

Excentricul fost jucător de baschet, în vârstă de 51 de ani, a mai fost în trecut la Phenian. În februarie, el a asistat la un meci de baschet în capitala Coreei de Nord, alături de Kim Jong-un, despre care a spus că îi va rămâne "prieten pe viaţă".

Kim Jong-un, educat în Elveţia, este suporter al Chicago Bulls, o echipă de baschet pentru care Dennis Rodman a evoluat în anii '90, alături de Michael Jordan.

Phenianul şi Washingtonul nu întreţin relaţii diplomatice. Departamentul de Stat american a respins în martie ideea ca Dennis Rodman să poată juca vreun rol diplomatic.

Kenneth Bae, al cărui nume coreean este Pae Jun-ho, a fost arestat în noiembrie 2012 şi acuzat de Coreea de Nord, care interzice prozelitismul religios, că ar fi un creştin evanghelist care a introdus în ţară material ce ar viza destabilizarea regimului.

"Mă voi întoarce acolo. Voi încerca să obţin eliberarea acestei persoane", a afirmat în mai sportivul tatuat, potrivit unei înregistrări video postate pe site-ul american TMZ.

"Apelez la liderul suprem al Coreei de Nord, sau la «Kim», aşa cum îl numesc, să-mi facă o favoare şi să-l elibereze pe Kenneth Bae", a scris atunci Rodman pe contul său de Twitter.

Un purtător de cuvânt al sponsorului călătoriei lui Rodman, compania de pariuri Paddy Power, a anunţat pentru AFP că fostul jucător de baschet "nu merge în Coreea de Nord să discute despre eliberarea lui Kenneth Bae", oferind asigurări că vizita doar se înscrie într-un "alt turneu efectuat în cadrul diplomaţiei baschetului".

Regimul nord-coreean a eliberat în trecut mai mulţi cetăţeni americani, în urma unor vizite efectuate de către emisari de rang înalt.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici