Departamentul de Stat de la Washington a aprobat potenţiala vânzare de avioane multirol F-16 către Bulgaria

Departamentul de Stat de la Washington a aprobat potenţiala vânzare de opt avioane multirol F-16 şi echipamente conexe către Bulgaria, totul la un preţ estimativ de 1,67 de miliarde de dolari, a anunţat luni o agenţie din cadrul Pentagonului, relatează postul Euronews.

1061 afișări
Imaginea articolului Departamentul de Stat de la Washington a aprobat potenţiala vânzare de avioane multirol F-16 către Bulgaria

Departamentul de Stat de la Washington a aprobat potenţiala vânzare de avioane multirol F-16 către Bulgaria

Potrivit Agenţiei de Cooperare în Securitate şi Apărare (DSCA), compania Lockheed Martin va fi prim contractor în cazul acestei tranzacţii.

"Vânzarea propusă va contribui la politica externă şi securitatea naţională a Statelor Unite prin ajutorul la consolidarea securităţii unui aliat NATO şi un partener democratic cheie al Statelor Unite în privinţa asigurării păcii şi stabilităţii în această regiune", se arată în comunicatul agenţiei.

În luna mai, Krasimir Karakachanov, ministrul bulgar al Apărării, a semnalat că negocierile între Sofia şi Washington privind achiziţia de către Bulgaria a opt aeronave multirol F-16 Block 70 noi s-ar putea încheia fără un rezultat, motivul impasului fiind cel al preţului.

Oficialul bulgar afirma în acel moment că oficialii de la Sofia nu se aştepta să primească "ceva gratuit [din partea SUA], ci [să li se ofere aeronave] la preţuri normale, luând în considerare preţurile oferite altor ţări, de exemplu, Slovacia".

Slovacia a semnat anul trecut un contract în valoare de 1,59 de miliarde de euro (1,78 de miliarde de dolari) pentru achiziţia a 14 avioane F-16 Block 70/72 din SUA.

Karakachanov a sugerat că ţara sa, care vrea să înlocuiască aparatele sovietice MiG-29 cu opt aeronave multirol noi, s-ar putea reorienta spre avioane oferite de Italia (Eurofighter Typhoon) sau Suedia (JAS 39 Gripen).

Taguri:
bulgaria,
avion,
apărare

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici