Deputată italiancă: Să fie blocate repatrierile copiilor spre România

O deputată italiancă îi cere ministrului de Externe Franco Frattini să blocheze repatrierile copiilor spre România şi să reexamineze acordul bilateral privind minorii neînsoţiţi, după cazul copilului Graţia Gruia, pe care justiţia română l-a încredinţat familiei spre nemulţumirea Italiei.

30 afișări
Imaginea articolului Deputată italiancă: Să fie blocate repatrierile copiilor spre România

Graţian Gruia, încredinţat mamei sale naturale (Imagine: Cristian Frant/Mediafax Foto)

"Îi reiterez ministrului de Externe Franco Frattini că, oricare ar fi asigurările primite din partea României, trebuie să blocheze repatrierile minorilor către România şi să reexamineze acordul bilateral privind minorii neînsoţiţi", a declarat, pentru APcom, deputata Elisabetta Zamparutti, o membră a Partidului Radical aleasă pe listele Partidului Democrat.

Cazul copilului Graţian Gruia a stârnit o polemică de amploare în Italia. Ministrul italian de Externe, Franco Frattini, a aflat cu "uimire şi regret" despre emiterea de către autorităţile române a unei ordonanţe de punere în aplicare a deciziei de încredinţare a copilului Graţian Gruia în grija mamei naturale.

"În joc nu este doar o situaţie care poate afecta starea psihică şi fizică a copilului, ci o situaţie care afectează mii de copii români abandonaţi pe teritoriul italian şi pe care, la cererea României, noi îi repatriem fără nicio garanţie privind destinele lor", subliniază Zamparutti.

Curtea de Apel Timişoara a decis marţi încredinţarea copilului Graţian Gruia în grija mamei naturale, confirmând o hotărâre pronunţată în decembrie de Tribunalul Caraş-Severin.

Joi seara, un secretar de stat italian afirma că Graţian Gruia a fost repatriat în 2008, la solicitarea autorităţilor de la Bucureşti, pe baza unui proiect ce prevedea "o protecţie specială" şi supravegherea de către "un asistent maternal".

Citeşte şi

EXCLUSIV: Cazul lui Graţian Gruia, de interes pentru Italia, judecat la Curtea de Apel Timişoara

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici