Deputaţii britanici au aprobat căsătoria între persoane de acelaşi sex în Anglia şi Ţara Galilor

Deputaţii britanici au adoptat marţi un proiect de lege care legalizează căsătoria între persoane de acelaşi sex în Anglia şi Ţara Galilor, deschizând calea primelor căsătorii de acest tip la jumătatea lui 2014.

252 afișări
Imaginea articolului Deputaţii britanici au aprobat căsătoria între persoane de acelaşi sex în Anglia şi Ţara Galilor

Deputaţii britanici au aprobat căsătoria între persoane de acelaşi sex în Anglia şi Ţara Galilor (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Camera Comunelor a decis, aşa cum se aştepta, să nu respingă amendamente minore la un proiect de lege depus de Camera Lorzilor, Camera superioară a Parlamentului.

A fost vorba despre o simplă formalitate, deputaţii raliindu-se pe 21 mai -în a treia lectură- proiectului de lege, cu 366 de voturi pentru şi 161 împotrivă.

Votul de marţi a pus capăt unei veritabile "curse cu obstacole" în Parlament, în cursul căreia deputaţi conservatori s-au opus proiectului iniţiat de Guvernul de coaliţie între conservatori şi liberal-democraţi. Textul a trecut, de asemenea, de un amendament "de demolare" respins de Camera Lorzilor.

Pentru a avea forţa unei legi, el urmează să fie aprobat de regina Elizabeth a II-a, "miercuri sau joi", potrivit unui purtător de cuvânt al Ministerului Culturii, care supervizează textul.

Însă este necesar încă un an pentru a fi pus în aplicare.

"Sperăm să vedem primele căsătorii între persoane de acelaşi sex la mijolocul lui 2014, deoarece sunt o serie de probleme de soluţionat, ca de exemplu consecinţele (legii) cu privire la pensii", a declarat un purtător de cuvânt al ministerului.

O altă problemă ţine de faptul că administraţia britanică urmează să actualizeze sistemele informatice, cu scopul de a înregistra corect aceste căsătorii.

Aceste ajustări, denunţate de conservatori, care se opun căsătoriei între homosexuali, ar urma să coste aproximativ două milioane de lire sterline (2,3 milioane de euro).

Însă aceste costuri urmează să fie larg compensate de suma de 14,4 milioane de lire sterline (16,8 milioane de euro), potrivit unor evaluări ale Guvernului, pe care o poate aduce căsătoria între persoane de acelaşi sex economiei britanice, sub formă de festivităţi, vânzare de prăjituri şi nopţi de cazare la hotel.

Încă de luni seara, validarea de către Camera Lorzilor a fost primită cu bucurie de către susţinători ai căsătoriei între persoane de acelaşi sex, îmbrăcaţi în roz, în faţa Parlamentului, care au apreciat că este vorba despre o etapă decisivă.

"Viaţa mea şi a mulţi altora va fi mai frumoasă începând de astăzi decât era ieri", şi-a exprimat satisfacţia lordul laburist Waheed Alli, care şi-a recunoscut orientarea sexuală.

Liderul liberal-democraţilor, vicepremierul Nick Clegg, le-a spus susţinătorilor căsătoriei între persoane de acelaşi sex reuniţi în faţa Parlamentului luni că această lege va garanta că lesbienele, homosexualii şi bisexualii se vor simţi de-acum "recunoscuţi şi valorizaţi, ci nu excluşi".

Reforma prevede să permită cuplurilor de acelaşi sex să se căsătorească civil.

Ea este, totuşi, simbolică, având în vedere că cuplurile homosexuale deja au aceleaşi drepturi parentale ca cele heterosexuale, şi anume pot adopta, recurge la procreare asistată medical ori la o mamă purtătoare, cu condiţia ca aceasta să nu fie plătită.

Homosexualii pot forma, încă din 2005, parteneriate civile.

Legea lasă diferitelor confesiuni posibilitatea de a oficia sau nu uniuni religioase între persoane de acelaşi sex, cu excepţia Bisericii Anglicane, majoritare în ţară, în cadrul căreia căsătoria între persoane de acelaşi sex va rămâne ilegală.

Arhiepiscopul din Canterbury Justin Welby, liderul spiritual al celor aproximativ 80 de milioane de anglicani din întreaga lume, şi-a exprimat în mai multe rânduri opoziţia faţă de căsătoria între persoane de acelaşi sex.

Opozanţii acestui tip de căsătorie refuză să îşi recunoască înfrângerea.

Coaliţia pentru Căsătorie intenţionează să îşi mobilizeze cei aproximativ 700.000 de susţinători, pentru a-i imputa premierului David Cameron această lege în alegerile europene din 2014 şi în alegerile legislative din 2015.

Legea vizează doar Anglia şi Ţara Galilor, celelalte regiuni ale Regantului Unit, Scoţia şi Irlanda de Nord, având propria legislaţie.

Guvernul scoţian a publicat propriul proiect de lege cu privire la acest subiect luna trecută, iar adunarea Irlandei de Nord a votat pentru blocarea unei măsuri similare.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici