Deputaţii italieni anulează votul privind prelungirea livrărilor de arme către Ucraina

Partidele de dreapta aflate la putere în Italia au retras marţi un amendament care ar fi permis guvernului să continue să trimită arme Ucrainei până în 2023, a declarat o sursă parlamentară, după ce opoziţia a cerut un act normativ separat pe această temă, scrie Reuters.

1862 afișări
Imaginea articolului Deputaţii italieni anulează votul privind prelungirea livrărilor de arme către Ucraina

Deputaţii italieni anulează votul privind prelungirea livrărilor de arme către Ucraina

În urma invaziei Rusiei în Ucraina, administraţia fostului prim-ministru Mario Draghi a introdus măsuri care au făcut posibilă trimiterea de arme către Kiev fără a solicita autorizaţia parlamentară pentru fiecare transport.

Acest aranjament expiră la sfârşitul anului, iar coaliţia care o susţine pe prim-ministrul Giorgia Meloni a încercat iniţial să îl prelungească până la 31 decembrie 2023, prin modificarea unui decizii a guvernului care trece în prezent prin parlament.

Principalul grup de opoziţie - Partidul Democrat (PD) de centru-stânga - s-a plâns că decretul în cauză nu se referea în mod specific la Ucraina şi a acuzat guvernul că a încălcat regulile parlamentare.

Ca reacţie, ministrul pentru relaţii parlamentare, Luca Ciriani, a declarat că guvernul va lua în considerare posibilitatea de a promova măsura printr-un act normativ separat, asigurând în acelaşi timp aprobarea rapidă a acesteia.

Sprijinul pentru Ucraina a fost un subiect controversat în cadrul coaliţiei de guvernare, care include partidele Fraţii Italiei al lui Meloni, Liga, al lui Matteo Salvini, şi Forza Italia, al lui Silvio Berlusconi.

Meloni este o susţinătoare fermă a Kievului, în timp ce aliaţii săi Salvini şi Berlusconi au fost mult mai ambigui din cauza legăturilor lor istorice cu Rusia şi cu preşedintele Vladimir Putin.

"Merită să susţinem Ucraina, deoarece negocierile pot apărea doar dintr-un echilibru de putere pe teren", a declarat Meloni marţi într-un interviu acordat cotidianului Corriere della Sera.

La începutul acestei luni, un oficial al coaliţiei de guvernare a declarat pentru Reuters că Italia pregăteşte un al şaselea pachet de arme pentru Ucraina, inclusiv sisteme de apărare aeriană solicitate de Kiev.

Într-un interviu acordat săptămâna trecută, ministrul apărării, Guido Crosetto, s-a angajat să continue furnizarea de arme în timp şi în modalităţile convenite cu aliaţii NATO şi cu guvernul de la Kiev.

PD este, de asemenea, un susţinător al Ucrainei, în timp ce alte forţe de opoziţie de stânga doresc ca guvernul să îşi schimbe accentul de la trimiterea de arme la intensificarea negocierilor diplomatice.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici