Der Spiegel: Românii şi bulgarii încă nu sunt consideraţi cetăţeni cu drepturi depline ai UE

Românii şi bulgarii nu sunt consideraţi deocamdată cetăţeni cu drepturi depline ai Uniunii Europene (UE), multe state membre continuând să le restricţioneze accesul pe piaţa muncii, mai ales în condiţiile crizei economice globale, comentează cotidianul german Der Speigel, în ediţia electronică.

16 afișări
Imaginea articolului Der Spiegel: Românii şi bulgarii încă nu sunt consideraţi cetăţeni cu drepturi depline ai UE

Der Spiegel: Românii şi bulgarii încă nu sunt consideraţi cetăţeni cu drepturi depline ai UE (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Un număr mare de state membre ale Uniunii Europen, inclusiv Olanda, vor continua să restricţioneze accesul pe piaţa muncii al cetăţenilor din România şi Bulgaria, cele mai noi state UE, potrivit unui raport al Comisiei Europene de joi. Vechile state membre sunt îngrijorate de pierderea posibilităţilor de angajare şi folosesc criza financiară ca argument pentru a-şi proteja piaţa muncii mai mult timp.

 

"Mai întâi trebuie să protejăm locurile de muncă pentru propriii noştri muncitori", a declarat Phil Woolas, ministrul britanic pentru Frontiere şi Imigraţie.

Teama că sosirea românilor şi bulgarilor va duce la pierderi suplimentare ale locurilor de muncă este nefondată, susţine Comisia Europeană, pe baza unei cercetări prezentate în noiembrie 2008. Muncitorii din ţări care au aderat la UE în 2004 şi 2007, precum Polonia, România şi Bulgaria, nu au dus la tulburări serioase pe pieţele muncii din alte ţări europene, ci, dimpotrivă, ei au contribuit la creşterea economică, fără a-i înlătura pe muncitorii locali sau fără a le micşora nivelul de salarizare, a afirmat Comisia Europeană.

În Olanda, Parlamentul este îngrijorat de creşterea şomajului în sectoare afectate de situaţia financiară, precum construcţiile sau industria. Însă, efectele migrării economice din Europa de Est sunt "în medie marginale", a declarat Arjan Heyma, de la Agenţia de cercetare SEO din Amsterdam, care studiază impactul est-europenilor asupra economiei olandeze. "Doar în agricultură există semne ale unei uşoare reduceri în salarii", a mai spus el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici